Wat is milieuvriendelijk papier?

Wat is milieuvriendelijk papier?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 26/01/2014
Het consumentenprogramma Inspecteur Decaluwé op Radio 2 verdiepte zich in de wereld van papier. Op het meeste papier staat tegenwoordig een logo dat zegt dat het milieuvriendelijk is. Maar is het dat ook écht? Onze website Labelinfo.be gaf duiding.

EU-ecolabel

Voor wit (nieuw) papier zijn er drie vaak gebruikte milieulogo’s in ons land: EU Ecolabel, PEFC en FSC. Maar die hanteren niet allemaal dezelfde criteria en zijn ook niet even streng. Waar de verschillende logo’s voor staan lees je op labelinfo.be. Labelinfo raadt aan om papier met het EU Ecolabel te gebruiken. Dat garandeert een schonere papierproductie, maar het aandeel hernieuwbaar hout is wel beperkt.

FSC-papier

Greenpeace opteert eerder voor FSC, met die bemerking dat de criteria gerust nog wat strenger mogen. In het verleden kwam FSC al in opspraak, nadat twee journalisten in Brazilië een FSC-gecertificeerd bedrijf bezochten dat toch niet aan de normen bleek te voldoen. Intussen heeft FSC maatregelen getroffen, en werd de controleur ter plaatse op het matje geroepen.

Kringlooppapier

Gerecycleerd papier is sowieso minder milieubelastend dan wit papier. Ook hiervoor bestaan drie belangrijke logo’s: Nordic Swan, Blaue Engel en FSC Recycled. Qua boslandgebruik en verzuring is gerecycleerd papier (al dan niet ontinkt) altijd beter dan nieuw papier. Qua watervervuiling (toxische stoffen) en broeikasgasemissies is ontinkt gerecycleerd papier iets schadelijker dan nieuw papier. Niet-ontinkt gerecycleerd papier blijft het beste.

CO²-emissies

De CO²-emissies voor de productie van nieuw papier bedraagt 1,5 kg CO2/kg papier. Voor niet ontinkt gerecycleerd papie is dat minder dan 1 kg CO2/kg papier. Gerecycleerd papier dat wel ontinkt wordt, is het slechtst op dat vlak: 1,6 kg CO2/kg papier. Conclusie: kies zo veel mogelijk voor recyclagepapier dat niet ontinkt is.

Is digitaal milieuvriendelijker?

Als je alles via een digitale drager leest, dan spaar je heel wat bomen uit.  Houd er evenwel rekening mee dat je toestel geproduceerd moet worden en dat het stroom verbruikt.  Ook het internet heeft een grote milieuvoetafdruk. Om internetservers te laten draaien is veel energie nodig. Toch mag je ervan uitgaan dat de milieubelasting van digitale media lager is dan die van papier. Maar: sommige studies tonen aan dat mensen ondanks digitale toepassingen toch nog veel afdrukken. Dan belast je het milieu eigenlijk twee keer.

Meer info?

Bekijk alle labels voor nieuw en gerecycleerd papier op labelinfo.be.

Bron: www.radio2.be