Starten met autodelen?

Starten met autodelen?

Autodelen.net
geschreven door Autodelen.netlaatst aangepast op 25/01/2014
Staat je wagen veel meer stil dan je lief is of heb je af en toe een (tweede) wagen nodig? Autopia helpt je om samen met je buurt een wagen te delen. Ontdek het via onderstaand stappenplan.
deelwagen
Voorbeeld van wagen die gedeeld wordt door meerdere mensen.

Stap 1: Deelnemers/deelwagen zoeken

In de rubriek 'Vraag en aanbod' vind je potentiële autodelers in jouw buurt. Van zodra je lid bent zie je ook de contactgegevens  en kan je zelf op zoek gaan naar de ideale match! 

Stap 2: Financiële regeling

Particulier autodelen betekent kosten delen en dus een rechtstreekse kostenbesparing. Gemiddeld bedraagt de kilometerprijs 0,25 € à 0,35 €. In deze prijs zitten alle kosten die verbonden zijn aan de deelwagen (brandstof, verzekering, taksen, onderhoud,...). Autopia-leden maken gebruik van de specifiek ontworpen rekenschema's om de kilometerprijs exact te bepalen (je vindt ze onder "mijn autodeelaccount" bij "standaard hulpmiddelen").

Particulier autodelen betekent kosten delen en dus een rechtstreekse kostenbesparing. Gemiddeld bedraagt de kilometerprijs 0,25 € à 0,35 €, brandstof, verzekering, taksen, onderhoud enz. inbegrepen.

Stap 3: Verzekering

Je kan autodelen met een klassieke verzekering, op voorwaarde dat je het meldt aan de verzekeringsmaatschappij en dat alle autodelers vermeld worden op de polis van de plaathouder als gebruikelijke bestuurder. Informeer je hier in ieder geval ook over de unieke autodeelpolis die Autopia liet ontwikkelen op maat van autodelers. Sommige zaken, zoals het bonus malus systeem, zijn immers niet aangepast aan het concept autodelen waardoor je soms voor onvoorziene verrassingen komt te staan.

Stap 4: Afspraken

Er wordt een contract afgesloten tussen de eigenaar en de autodeler. Praktische afspraken worden beschreven in het huishoudelijk reglement. Autopia-leden maken gebruik van standaarddocumenten (je vindt deze onder "mijn autodeelaccount" bij "standaard hulpmiddelen"). De contracten zijn juridisch afdwingbaar.

Hoe word je lid?

Je registreert je op www.autodelen.net en creëert zo je eigen autodeelaccount, dan maak je 10 € over op het rekeningnummer 734-0108261-18. Van zodra de betaling bij Autopia geregistreerd is, zenden wij een e-mail ter bevestiging van het lidmaatschap. Als lid van Autopia maak je gebruik van contracten, reglementen, rekenschema's, gratis parkeerplaatsen in sommige steden, deskundige uitleg, de autodeelverzekering en nog veel meer.

Ook gepost in: Genoeg