PERSBERICHT: Win gratis trouwringen uit Fairtradegoud (10/9/2013)

PERSBERICHT: Win gratis trouwringen uit Fairtradegoud (10/9/2013)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/05/2020
Stap je in het voorjaar van 2014 in het huwelijksbootje? Dan maak je kans op een exclusief Fairtrade trouwpakket, bestaande uit een fairtrade wijnassortissement, pralines en rozen. Met als kers op de trouwtaart: twee gouden ringen uit Fairtradegoud, die je zelf mag laten ontwerpen. De Fairtrade Trouwwedstrijd kadert in de GOUD:EERLIJK?-campagne van CATAPA, Netwerk Bewust Verbruiken en Ecolife.

Wie mag deelnemen?

De wedstrijd staat open voor alle Vlaamse koppels die in het voorjaar van 2014 gaan trouwen.

Wat kan je winnen?

De hoofdprijs zijn twee Fairtrade gouden trouwringen, die je zelf mag laten ontwerpen bij juwelier Ana Kindermans uit Heusden-Zolder. Zij was de eerste  licentiehouder voor Fairtradegoud in België. Het winnende koppel ontvangt ook een ondersteunend pakket, bestaande uit Fairtraderozen van Bloom, een gepersonaliseerd chocoladehart met pralines van Belvas en een wijnpakket van Biodyvino. Daarnaast krijg je tips en ideeën over hoe je het trouwfeest  zo “fair” mogelijk kan organiseren.

Hoe deelnemen?

Maak een leuk filmpje van jezelf en je partner, waarin je uitlegt waarom jullie het uitgelezen koppel zijn om de Fairtrade trouwwedstrijd te winnen. Het filmpje mag ongeveer een minuut duren. Stuur vóór 2 december 2013 de youtube-link van het filmpje naar info@goudeerlijk.be. Vermeld ook jullie namen, contactgegevens en trouwdatum. Het winnende koppel wordt eind december 2013 bekend gemaakt. Meer info over deelname aan de wedstrijd kan je lezen op www.goudeerlijk.be.

Pas voor fout goud

Goud wordt onder meer ontgonnen in Latijns-Amerika en Afrika, waar het gepaard gaat met grootschalige milieuvervuiling en schrijnende arbeidsomstandigheden. Bij  mijnbouwprojecten wordt de giftige stof cyanide gebruikt. 0,1 gram ervan is al dodelijk is voor een mens. Fairtradegoud biedt een sociaal en ecologisch verantwoord alternatief voor de klassieke grootschalige goudontginning. Door Fairtradegoud te kopen, garandeer je dat mijnbouwers onder veiligere omstandigheden werken en een eerlijke prijs krijgen voor goud dat ze uit de grond halen. Tijdens het  ontginningsproces is er meer aandacht voor het milieu en gelden er beperkingen op het gebruik van  chemicaliën.

Kies Fairtrade

Vandaag zijn er wereldwijd vijf kleinschalige artisanale goudmijnen gecertificeerd, alle vijf in Latijns Amerika. Vier andere zitten in de pijplijn, en ook de lancering van Fairtradegoud uit Afrika staat op de agenda.Sinds eind 2012 is Fairtrade goud beschikbaar op de Belgische markt. Je kan het momenteel kopen bij vier juweliers met een licentie. De hele keten, van mijn tot juwelier, wordt gecontroleerd. Zo ben je als consument zeker dat je gouden ring uit een Fairtrade gecertificeerde mijn afkomstig is.

Over de campagne Goud:Eerlijk!?

De Fairtrade Trouwwedstrijd kadert in de GOUD:EERLIJK?-campagne van CATAPA, Netwerk Bewust Verbruiken en Ecolife, met de steun van VAIS en BTC/Fairtrade on Board. Deze campagne maakt de  Vlaamse consument bewust van de impact van goudontginning in het Zuiden. Van 11 tot 13 oktober zijn we aanwezig op de trouwbeurs Trouwen Brugge (www.trouwenbrugge.be). Met dank aan onze sponsors Ana Edelsmid, Bloom, Biodyvino en Belvas.

Meer info?

Bekijk hier het campagnefilmpje 'Houd uw fout goud'.
Charlotte Christiaens, CATAPA vzw: charlotte.christiaens@catapa.be
www.goudeerlijk.be