PERSBERICHT: Website gedeelddoor.be bundelt alle initiatieven rond ruilen en delen (6/3/2013)

PERSBERICHT: Website gedeelddoor.be bundelt alle initiatieven rond ruilen en delen (6/3/2013)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/05/2020
Delen is het nieuwe hebben. Initiatieven als autodelen, weggeefwinkels, kledingruil en tal van varianten schieten als paddenstoelen uit de grond. Met de gloednieuwe website www.gedeelddoor.be bundelt Netwerk Bewust Verbruiken de meer dan bestaande 170 ruil- en deelinitiatieven (online, nationaal en lokaal) in Vlaanderen en Brussel.

Co-sument in plaats van consument

Het tijdperk van de passieve consument is voorbij. De nieuwe co-sument gebruikt zijn netwerken om zijn doelen te bereiken. Het concept 'collaborative consumption' - ook gezamenlijke consumptie of consudelen genoemd - is overal aan een opmars bezig. Burgers komen via lenen, ruilen, delen, huren op een andere manier in het bezit van spullen of diensten. Toegang hebben tot (en het gebruik van) een product wordt op die manier belangrijker en waardevoller dan het product zelf bezitten.

Over het project Gedeeld:Door

Netwerk Bewust Verbruiken werkte de website www.gedeelddoor.be uit en biedt hiermee een overzicht over alles wat leeft rond consudelen in Vlaanderen. Hoofdthema's zijn Voeding, Wonen, Werk, Mobiliteit, Reizen, Kennen & Kunnen, Goederen & Diensten, Economische modellen en Free Culture. De website is een spin-off van de Franstalige website ouishare.be, opgezet door het Franstalige Gsara en onderhouden door écoconso. De Nederlandstalige versie kwam tot stand met steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. www.gedeelddoor.be maakt deel uit van een breder project rond consudelen, waarvoor Netwerk Bewust Verbruiken samenwerkt met Bond Beter Leefmilieu. Later dit jaar vinden in Vlaanderen extra activiteiten rond het thema plaats.

Meer info

Contacteer Barbara Janssens: barbara@bewustverbruiken.be of 02/ 894 46 15.
Op gedeelddoor.be/over-ons (#gedeelddoor) kan je het Gedeeld:Door-logo downloaden in verschillende versies.