PERSBERICHT: Peruaanse experts inzake mijnbouwproblematiek bezoeken België (19/2)

PERSBERICHT: Peruaanse experts inzake mijnbouwproblematiek bezoeken België (19/2)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/05/2020
Van 19 februari tot en met 6 maart getuigen twee Peruaanse experts in ons land over de sociale en ecologische impact van grootschalige goudmijnbouw in Peru. Ze zullen onder meer gastcolleges verzorgen aan de KU Leuven en de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen.

Gastcolleges en Europarlementariërs

Mirtha Vásquez (advocate en mensenrechtenactiviste) en Reinaldo Rodríguez (geoloog verbonden aan de Nationale Universiteit van Cajamarca) zijn te gast op uitnodiging van CATAPA vzw en 11.11.11. Doel van hun bezoek is de mijnbouwproblematiek, een zeer actueel thema in Peru, in ons land onder de aandacht te brengen. Op het programma staan onder meer gastcolleges en ontmoetingen met Europarlementariërs.

Conga-goudmijn in Peru

Grootschalige goudmijnbouwactiviteiten leiden tot heel wat conflicten met inheemse gemeenschappen in Peru. Een actueel voorbeeld is de geplande Conga-goudmijn in de noordelijke Andesregio van het land. De lokale bevolking protesteert massaal tegen de nieuwe mijn, onder meer omdat ze de lokale watervoorziening ernstig zal aantasten. Conga is een uitbreiding van Yanacocha, de grootste goudmijn van Zuid-Amerika, in handen van Minas Buenaventura (Peru), Newmont Mining (VS) en de Wereldbank. De concessies beslaan een gebied van ongeveer 3000 ha, gelegen op een hoogte van 3500-4300 meter. In de invloedssfeer van het project bevinden zich 5 riviertjes, 6 bergmeren, 38 gehuchten, 682 bronnen, 100 ha veenland en 18 irrigatiekanalen.

Vernietiging van vier bergmeren

Met 4.800 miljoen dollar is Conga de belangrijkste  mijnbouwinvestering in Peru. "Peru heeft Conga nodig", klinkt het in regeringskringen. In Cajamarca denken ze daar anders over. 78% van de bevolking is er afhankelijk van de landbouw en de veeteelt. Water is voor hen van het grootste belang. De vernietiging van vier bergmeren in het kader van het Conga-project, staat dan ook centraal in het conflict. Twee ervan liggen pal boven de goud- en kopervoorraden en moeten plaats ruimen voor de mijnkraters. De twee andere worden drooggelegd om te dienen als stortplaats voor mijnafval. De sloop van de vier meren zou op onvoorspelbare wijze de stroomgebieden in de invloedssfeer van het project kunnen beïnvloeden.

Alternatieven voor goudconsumptie

Het bezoek van Vásquez en Rodríguez kadert binen de campagne ‘GOUD:EERLIJK?’ van CATAPA vzw, Netwerk Bewust Verbruiken vzw en Ecolife vzw. De drie organisaties willen de negatieve impact van goudmijnbouw in het Zuiden onder de aandacht brengen en de Vlaamse consument alternatieven bieden voor de huidige
goudconsumptie.

Meer informatie

Charlotte Christiaens, CATAPA vzw: charlotte.christiaens@catapa.be of 0474/ 100 643
www.goudeerlijk.be, www.catapa.be, www.11.be