PERSBERICHT: 5 tips voor een milieuvriendelijk lenteoffensief (20/3/2013)

PERSBERICHT: 5 tips voor een milieuvriendelijk lenteoffensief (20/3/2013)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/05/2020
Nu de zon bescheiden door de wolken piept, mogen we zeggen dat de lente begonnen is. Met andere woorden: hoog tijd voor een lenteschoonmaak, een make-over van de tuin en een nieuwe zomerse look. Netwerk Bewust Verbruiken en www.ecoplan.be geven vijf tips over hoe je het voorjaar milieuvriendelijk kan inzetten.

Tip 1: het huis

Laat Mister Proper dit jaar in de winkelrekken staan; voor het milieu is de schoonmaakbink namelijk allesbehalve proper. www.ecoplan.be/eco-punten/cat/huishouden toont verkooppunten van duurzame reinigingsproducten en andere huishoudmateriaal. Hoe je ze kan gebruiken, lees je in de brochure Proper Poetsen van het Antwerpse Ecohuis. Bouwers en verbouwers vinden op www.ecoplan.be/eco-punten/cat/bouw-energie adresjes voor ecologische lijmen, verven, vloeren... alsook aannemers die milieuvriendelijk te werk gaan.

Tip 2: de tuin

De lente is het ideale moment om de tuin biodiverser in te richten. Zelfs het kleinste balkon kan omgetoverd worden tot een duurzaam groen paradijsje. Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, en organiseert overal in Vlaanderen cursussen en workshops. www.ecoplan.be/eco-punten/cat/tuin-planten-dieren geeft een overzicht van duurzame tuinaannemers en verkooppunten van biologische planten en zaden.

Tip 3: de looks

Geen song die het prille lentegevoel meer aanwakkert dan Andy Williams' 'The boys watch the girls while the girls watch the boys who watch the girls go by'. Waarop we onszelf prompt in een nieuwe outfit willen steken. Netwerk Bewust Verbruiken maakte een uitgebreid dossier over duurzame kledij. Kledingadresjes vind je op www.ecoplan.be/themas/kleding; verkooppunten van ecologische verzorgingsproducten op www.ecoplan.be/eco-punten/cat/verzorging-gezondheid.

Tip 4: de terrasjes

Zet ook het terrasjesseizoen duurzaam in. www.ecoplan.be/eco-punten/cat/eten-drinken toont de horecazaken waar je terecht kan voor vegetarische maaltijden, een fairtrade cappuccino of een heerlijk stuk biologische taart. Je vindt er ook verdeelpunten van (biologische) seizoensgroenten/fruit uit eigen streek en producten met een fairtrade label.

Tip 5: de vakantieplannen

Het is stilaan geoorloofd luidop te dromen van de komende zomervakantie. Het artikel 10 tips voor een duurzame zomervakantie laat zien hoe je trips duurzaam doch plezierig kunnen. Ecologische accomodatie in eigen land is terug te vinden via www.ecoplan.be/eco-punten/cat/toerisme-recreatie.

Meer info?

Contacteer an@bewustverbruiken.be of 02/894 46 15.
www.ecoplan.be geeft een via overzicht van duurzame (web)winkels in Vlaanderen en Brussel. Per rubriek (Lifestyle & familie, Eten & drinken, Huis & tuin, Mobiliteit & toerisme, Werk & vrije tijd) werden criteria opgesteld waaraan een ecopunt moet voldoen om opgenomen te kunnen worden. De online kaart is een initiatief van het Netwerk Bewust Verbruiken vzw in samenwerking met JNM, Handelsreizigers in Ideeën en Glue. Lees meer op www.ecoplan.be/over-ecoplan/wat-is-ecoplan.