Ontdek op Bankwijzer.be hoe duurzaam jouw bank scoort

Ontdek op Bankwijzer.be hoe duurzaam jouw bank scoort

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 02/03/2015
Het platform BankWijzer lanceert vandaag de eerste Belgische duurzame bankengids. De website bankwijzer.be. toont hoe jouw bank scoort op acht maatschappelijke thema’s en of ze investeringen maakt die schadelijk zijn voor mens en milieu.
bankwijzer fairfin
Bron foto: Flickr cc 401(K) 2012

Banken die in hun publiciteit beweren dat ze ten dienste staan van de samenleving, moeten dat hard maken in een transparant investeringsbeleid. De Bankwijzer toont aan dat bijna alle banken in België daar nu nog veel te laag scoren.

Van klimaat tot mensenrechten

BankWijzer evalueerde de banken Argenta, Belfius, BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, KBC, Triodos, Van Lanschot en VDK op hun beleid rond klimaat, natuur, mensenrechten, arbeidsrechten, bonussen, belastingen & corruptie, transparantie en wapens. De methodologie die hiervoor gebruikt werd, is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse onderzoeksbureau Profundo.

De resultaten

De resultaten tonen aan dat op enkele voorlopers na – Van Lanschot, VDK en Triodos – alle banken in België te laag scoren. Sommige banken onderschrijven internationale standaarden en stellen uitvoerige beleidsteksten op, maar investeren tegelijkertijd erg grote bedragen in economische activiteiten met een schadelijke impact op mens en milieu. Tegelijk zijn er banken die weinig beleid publiceren, maar waar de Bankwijzer geen of weinig schadelijke investeringen terugvindt. Frank Vanaerschot van FairFin: “Klanten hebben het recht op heldere informatie over investeringskeuzes. Banken die in hun publiciteit beweren dat ze ten dienste staan van de samenleving, moeten dat hard maken in een transparant investeringsbeleid. Het is ook hoog tijd dat de wetgever een wettelijk kader met minimumnormen vastlegt. Dat is de beste garantie om de sector op de goede weg te zetten.”

Burgers kunnen het verschil maken

Wat er met ons geld op de bank gebeurt, komt slechts zelden onder de aandacht, maar heeft een grote impact. Hoe ons geld geïnvesteerd wordt, is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de banken, maar burgers kunnen helpen om het verschil te maken. Via www.bankwijzer.be kunnen klanten aan hun bank en de buitenwereld laten weten wat ze vinden van het beleid van hun bank. Ze kunnen ook van bank veranderen, als ze hun bank helemaal niet meer zien zitten.

Campagne krijgt steun uit verschillende hoeken

Bankwijzer België is een coalitie van zeven organisaties (Netwerk Bewust Verbruiken, Réseau Financité, Oxfam Solidariteit, Bond Beter Leefmilieu, 11.11.11, CNCD en Amnesty International), gecoördineerd door FairFin. Het maakt deel uit van Fair Finance Guide International, een samenwerking van nationale coalities uit België, Brazilië, Frankrijk, Indonesië, Japan, Nederland en Zweden. Het initiatief krijgt steun uit verschillende hoeken van de samenleving: onder andere Neveneffecten, Ivan Van De Cloot (Itinera), NewB, de auteurs van Groeten uit Transitië en professor mensenrechten Eva Brems geven op de website een getuigenis.

Kijk op www.bankwijzer.be hoe goed of slecht jouw bank scoort

Hier vind je een overzicht van de artikels die FairFin schreef op deze website