Niet–Winkeldag: 10 dingen die je nooit meer hoeft te kopen

Niet–Winkeldag: 10 dingen die je nooit meer hoeft te kopen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 07/04/2016
Op 30 november is het de jaarlijkse Niet-Winkeldag. Netwerk Bewust Verbruiken moedigt iedereen aan om op die dag géén nieuwe dingen te kopen. Omdat niets kopen absoluut niet saai hoeft te zijn en je er zowel geld als het milieu mee kan sparen: een lijst met 10 dingen die je nooit meer hoeft te kopen.
Keep Calm and Don't Shop
Keep Calm and Don't Shop

10 dingen die je nooit meer hoeft te kopen

1. Een wagen

Er bestaan vandaag heel wat mogelijkheden om gemakkelijk een auto te delen. Gedeeld:Door geeft een oplijsting van alle bestaande autodeelinitiatieven.

2. Flessen drinkwater

Vul een oude fles of drinkbus met water uit de kraan. Wie bruisend water verkiest, kan via speciale apparaten koolzuur toevoegen aan het kraanwater.

3. Luchtverfrisser

Ook koffiegruis, appelsienschillen en theeblaadjes vullen de woonkamer met een frisse geur. Het Ecohuis Antwerpen maakte een hele lijst van schoonmaakmiddelen die je zelf  kan samenstellen.

4. Diepvrieszakjes

Uit het dagelijks afval kan je voldoende verpakkingen halen waarin je producten kan opbergen in de diepvries. Denk aan broodzaken, botervlootjes, plastic zakjes...

5. Vliegenvanger

Meng 1/4 kopje honing, 1/4 kopje suiker en 1/8 kopje water, laat het inkoken en week er repen kladpapier in.

6. Cadeaupapier

Hergebruik onbeschadigd cadeaupapier en linten van eerdere feesten. Wees creatief met oude strippagina's, posters, kalenders landkaarten, schoendoospapier en behangpapier. Steek geschenkjes in kartonnen doosjes, bokalen en papieren zakken.

7. Elastieken

Door horizontale stroken te knippen uit oude nylonkousen, bekom je multifunctionele elastieken.

8. Potgrond

Een klassiek basisrecept is 4 delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), 4 delen zelf ontgonnen compost en 2 delen grof zand of rijnzand. Lees meer op de website van Velt.

9. Sportshirt

Mits enig knip- en knoopwerk, maak je van een baggy T–shirt een comfortabel sportshirt. Kijk hier hoe je dat doet.

10. Spullen die je herstelt, ruilt of tweedehands koopt

www.repaircafe.be geeft een overzicht van repareerbijeenkomsten, waar vrijwilligers je kapotte spullen weer tot leven brengen. Ook vintage, tweedehands en spullen ruilen kent een revival. Gedeeld:Door bundelt alle ruil-, deel- en tweedehandsinitiatieven uit Vlaanderen en Brussel.