Waarom drukkerij De Wrikker milieuvriendelijk drukwerk maakt

Waarom drukkerij De Wrikker milieuvriendelijk drukwerk maakt

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 28/01/2014
Milieuvriendelijk drukwerk houdt meer in dan het gebruik van gerecycleerd of FSC-papier alleen. We vroegen het Antwerpse drukkerscollectief De Wrikker waarin hun duurzame drukwerk verschilt van dat van traditionele drukkerijen.

Wat maakt De Wrikker tot een duurzame drukkerij?

"We promoten het gebruik van chloorvrij gerecycleerd papier en drukken meestal met inkten op vegetale basis. Die kunnen onder gemaakt worden van soja, lijnzaad of koolzaad en zijn 100 % vrij van mineraaloliën. Enkele jaren geleden kochten we als eerste Belgische drukkerij een speciale drukpers die werkt zonder alcohol of vervangende producten. Door isopropylalcohol (IPA) te elimineren, verminderen we de impact op het milieu."

We willen aantonen dat het ook anders kan, zonder de toekomstige generaties op te zadelen met onze verspilzucht.

Waarom kiezen jullie voor de ecologische aanpak?

"Voor ons is het duidelijk dat de 'klassieke' economie geen rekening houdt met het milieu. Noch met het gebruik van beperkte grondstoffen, noch met de verandering van het klimaat. We willen aantonen dat het ook anders kan, zonder de toekomstige generaties op te zadelen met onze verspilzucht."

Jullie zijn een cvba, een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

"Onze structuur ziet er daarom anders uit dan bij de meeste bedrijven. Bij De Wrikker zijn alle werknemers ook aandeelhouder en bestuurder. Er is geen hiërarchie en iedereen krijgt een gelijk loon. Toch merken we dat onze democratische aanpak weinig aandacht en erkenning krijgt. 'Duurzaam' wordt meestal beperkt tot milieuvriendelijk, terwijl bij ons ook het mensvriendelijke aspect een belangrijke rol speelt."

Waarvoor kunnen klanten bij jullie terecht?

"We werken zowel voor particulieren als bedrijven, verenigingen en organisaties, en drukken bijna alles: affiches, flyers, folders, tijdschriften, brochures, briefhoofden, enveloppen, boeken…. We kunnen ook de lay-out en de verzending verzorgen."

Meer info

Lees meer over de milieuvriendelijke aanpak van drukkerij De Wrikker.