Met de Piraminder aan de slag in de kleuterklas

'Hoe kunnen we het concept van de ‘Piraminder’ laten leven op de kleuterschool?' Dat was het uitgangspunt van de bachelorproef van twee laatstejaarsstudenten kleuteronderwijs aan VIVES Campus Kortrijk, Sophie Catteuw en Margot Denys. De bewustmaking van de duurzaamheidsproblematiek met bijbehorende oplossingen en initiatieven kan namelijk niet vroeg genoeg beginnen! Kinderen zijn immers de volwassenen van de toekomst... Sophie en Margot werkten een methode uit om het concept van de Piraminder bevattelijk te maken voor kleuters.
Sophie en Margot
Sophie Catteuw (links) en Margot Denys (rechts)

De Piraminder
De Piraminder is een model in de vorm van een piramide, opgesteld door Netwerk Bewust Verbruiken, waarin je verschillende lagen kan terugvinden. Elke laag stelt een manier voor om aan een bepaald voorwerp te geraken, zonder dat je het voorwerp splinternieuw moet aankopen. Aan de hand van dat model wilde Netwerk Bewust Verbruiken de huidige problematiek rond de wegwerp- en (over)consumptiemaatschappij doorbreken. Hoe groter en hoe hoger de laag, hoe beter de oplossing is. Voor meer informatie betreft de Piraminder kunt u terecht op het artikel rond de Piraminder van Netwerk Bewust Verbruiken.

 

Dieren

Margot en Sophie vonden het een uitdaging om de Piraminder te vertalen naar de kleuters. Om de Piraminder duidelijk en speels te maken voor de kleuters, linkten ze dierlijke personages aan elke laag van de piramide. Zo hoorde er bij de eerste laag ‘gebruik wat je hebt’ een varken, genaamd ‘Zeno Zoek’. De tweede laag ‘deel of ruil’ bestond uit het schaap ‘Dina Deel’ en het paard ‘Romy Ruil’. Bij de derde laag, ‘tweedehands’, hoorde er een eend ‘Tim Tweedehands’. Bij de vierde laag, ‘maak’, hoorde er een koe ‘Mila Maak’. Tenslotte hoorde er bij de onderste laag ‘koop’, die liefst zoveel mogelijk te vermijden is, een kikker ‘Kas Koop’. 

 

Aan de slag

Zo gingen ze aan de slag in een derde kleuterklas. Daar hebben ze één week in april en één week in mei activiteiten rond het thema uitgevoerd met de kleuters uit de klas, maar ook klasoverschrijdende activiteiten voor alle kleuters en hun ouders. Ze begonnen met een poppenkastverhaal waarin alle personages met hun functie voorkwamen om de kleuters kennis te laten maken met alle personages. Hieraan werd er ook een gezelschapsspel gekoppeld waardoor de kleuters op een actieve manier de personages en hun functies konden herhalen. Daarna werd er dieper ingegaan op elke laag met het bijbehorende personage aan de hand van een kringgesprek, het maken van zeepjes, het spelen in een ruilhoek in de klas, ...

Er werd klasoverschrijdend een ruilbeurs georganiseerd voor alle kleuters en hun ouders. Daar konden ouders spullen inleveren voor een bepaald aantal punten en met die punten konden ze spullen van andere gezinnen meenemen. Ook werd er een weggeeftrap ingericht waar mensen spullen konden achterlaten die ze niet meer nodig hadden. Tenslotte werd er ook een lied en een promofilmpje gemaakt met de kleuters om de ouders te informeren over wat er in de klas gedaan werd en om de ouders warm te maken om ook te denken aan de alternatieven die de Piraminder biedt. Dit alles werd samengevat in een zelfgemaakte handleiding waardoor hun bachelorproefschool en andere scholen of organisaties er ook mee aan de slag kunnen gaan.

 

Gewonnen

Margot en Sophie zijn inmiddels afgestudeerd en aan het werk als kleuteronderwijzeressen. Toch schreven ze zich in september in voor de Vlaamse Scriptieprijs 2018. Hun bachelorproef werd in december uit 141 inzendingen verkozen en ze wonnen de Bachelorproefprijs 2018!