In Memoriam: Jan Van Den Eeckhaut, voorzitter NBV

In Memoriam: Jan Van Den Eeckhaut, voorzitter NBV

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 03/02/2014
Op 20 december overleed onze voorzitter Jan Van Den Eeckhaut op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een tumor. Jan leidde de voorbije twee jaar de Raad Van Bestuur van Netwerk Bewust Verbruiken. We zullen zijn warme persoonlijkheid ontzettend missen.
rouwbrief Jan Van Den Eeckhout

Twee zomers geleden volgde onze collega Barbara samen met Jan een workshop consuminderen van Oikos. "Ik kende Jan al enkele jaren, maar die zomerdag zorgde een gezamelijke tramrit van meer dan uur ervoor dat we ook professioneel gingen samenwerken. Toen Netwerk Bewust Verbruiken op zoek was naar nieuwe leden voor de Raad Van Bestuur, stelde Jan zich meteen kandidaat als voorzitter. Hij had net tijdskrediet aangevraagd, om de duurzaamheidssector in Vlaanderen verder te ontdekken. Na jaren als projectingenieur in een fabriek was hij toe aan een nieuw professioneel en persoonlijk verhaal."

Over cohousing vertelde Jan in het magazine Goed Gevoel: "Samenleven met anderen betekent voortdurend compromissen sluiten en een onderscheid maken tussen wat voor jou wel en niet belangrijk is. Sommige dingen moet je loslaten. Het draait niet allemaal rond mezelf."

Jan was een consuminderaar in hart en nieren. Hij deelde zijn auto (Alfje voor de Dégage-vrienden), woonde in een cohousingproject en Letste erop los. Ook als voorzitter van onze Raad Van Bestuur deelde Jan zijn tijd, kennis en inzichten. We apprecieerden zijn zachte en menselijke aanpak, levenservaring en enthousiasme voor duurzaamheid. Hij geloofde in het werk van Netwerk Bewust Verbruiken, al durfde hij ook kritisch te zijn. Jan was ons eerste klankbord voor moeilijkere vragen.

In maart van dit jaar interviewde het magazine Goed Gevoel Jan voor de portrettenreeks 'Kiezen voor minder'. Over cohousing vertelde hij: "Samenleven met anderen betekent voortdurend compromissen sluiten en een onderscheid maken tussen wat voor jou wel en niet belangrijk is. Sommige dingen moet je loslaten. Dat is voor mij een belangrijk leerproces geweest. Het draait hier niet allemaal rond mezelf. Ik ben van het individuele naar de groepsdynamiek geëvolueerd. Mijn kijk op het leven is daardoor enorm veranderd."

Vorig jaar later stelden dokters bij Jan mucineus adeno-carcinoom vast, een zeldzame kanker. Hij schreef zijn ervaringen hierover neer in de blog jansbuikgevoel.wordpress.com. Ondanks een immer positieve ingesteldheid en het geloof dat genezing mogelijk was, haalde de tumor de overhand. Ook tijdens zijn ziekte bleef Jan nauw betrokken bij Netwerk Bewust Verbruiken, en wij bij hem. We zijn hem heel dankbaar voor de twee jaar die hij ons gaf.

Jan, we weten dat je energie nog lang bij ons zal blijven. We wensen Jans vrouw en naasten veel sterkte in deze droevige dagen.

Tineke, Barbara, Clara, Leen en An