Maak Maart

Maak Maart

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 28/02/2023
In maart zetten we de kracht en schoonheid van textielherstel in de kijker.

 

Waarom?

De mode-trein gaat meedogenloos snel. In de grote winkelstraten en grote webshops koop je voor een prikje nieuwe kleren. Maar de werkelijke kost van die "fast fashion" is torenhoog. Denk daarbij aan de menselijke kost. De arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders in productielanden als India of Bangladesh blijven slecht. Ze werken vaak lange dagen, onderbetaald, in ongezonde en onzekere omstandigheden. Daarbij komt een hoge kost voor milieu en klimaat. Voor het produceren van een t-shirt of jeansbroek zijn honderden liters water nodig. Bij de productie van kleding komen chemicaliën en microplastics in het milieu terecht. De overproductie van kleding leidt ook naar een steeds grotere wordende berg van afgedankte kleding.

Daarom is het vandaag een daad van rebellie om je kleren langer te gebruiken, beter te onderhouden of te herstellen, zoals vroeger gebruikelijk was. In het koesteren van de vaardigheden van de maker/hersteller zit ook een grote schoonheid. Leuk en ontspannend kan textielherstel óók zijn! 

Daarover gaat Maak Maart, een nieuwe campagne van Repair&Share en iedereen die wil meedoen. Het is een eigen variant op de buzz die internationaal bestaat rond 'Mend March', 'Mending March' of 'MarchIsForMending'.
De Transformisten staat alvast klaar! 

 

Maak Maart in actie

Op Facebook en op Instagram delen we tips voor naaiateliers en workshops waar je de kunst van het maken en herstellen kunt leren, waar je welkom bent met jouw textielprojecten. 

Op zaterdag 25 maart 2023 zet Repair&Share een activiteit op in samenwerking met Naai.Punt: Maak Maart @ Buurthuis Posthof in Berchem. De Transformisten werkt er graag aan mee met een community sessie rond eerlijke mode