Kies je bloemen dichtbij huis

Kies je bloemen dichtbij huis

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 05/12/2014
Koop je bloemen van het seizoen die hier gekweekt zijn, dan vermijd je heel wat extra transport Je kan bloemen rechtstreeks bij sommige kwekers kopen of in een bloemenwinkel vragen naar lokaal gekweekte bloemen. Voor Belgische of Nederlandse bloemen kan je vragen naar producenten met het MPS-A label. Zo ben je zeker dat de producent extra zijn best doet om milieuvriendelijk te produceren.
Tulpen

Seizoensbloemen

Koop bloemen van het seizoen, zoals tulpen, krokussen en paasbloemen in het voorjaar, zonnebloemen in de zomer en anjers en chrysanten in het najaar. Download hier de seizoensbloemenkalender.

Plukken op een ander

Geen tijd, geen zin of geen tuin waar je zelf je pluktuin kan maken? Dan kan je nog steeds terecht op enkele plekken. In Buggenhout kan je zelf plukken in de pluktuin van kwekerij Silene. Op het kruidenplukveld in Ternat pluk je zelf je biologische boeketten bij elkaar. En ook vlakbij Maastricht kan je ecologisch plukken bij www.kwekerijvanbuggenum.nl.

Er zijn verschillende mogelijkheden om van je eigen tuin een pluktuin te maken: een snijbloemenhoek met (twee) jaarlijks bloemen, plukgrage soorten in de kanten, decoratieve struiken...

Zelf kweken in eigen tuin

Er zijn verschillende mogelijkheden om van je eigen tuin een pluktuin te maken: een snijbloemenhoek met (twee) jaarlijks bloemen, plukgrage soorten in de kanten, struiken die geschikt zijn als decoratief element. Tenslotte zijn ook vele bol- en knolgewassen geschikt als snijbloem. Biozaden kan je bestellen via Velt op www.biozaden.be. Hieronder vind je soortenlijsten van planten die geschikt zijn hiervoor en waarmee je ook echt mooie resultaten kan krijgen:

Bloemen van éénjarige planten als snijbloem

Eénjarigen zijn snelle groeiers en bloeiers waardoor je snel kan genieten van hun pracht. Het nadeel is wel dat je éénjarige, zoals je uit de naam logischerwijze kan afleiden, elk jaar opnieuw zaaien. Als je de bloemen oogst als boeket, kunnen ze geen zaad vormen. Je kan eventueel een deel laten staan om toch zaad te kunnen oogsten zodat je niet steeds opnieuw zaad moet aankopen. Kies bij aankoop zoveel mogelijk voor biologisch geteeld zaad. Mooie en decoratieve éénjarigen voor in een zelfgemaakt boeket zijn goudsbloem, korenbloem, zonnebloem, kleine margriet, afrikaantje,...

Bloemen van meerjarige planten als snijbloem

Meerjarige planten worden ook doorlevende soorten genoemd. We hebben het hier over de vaste kruidachtige planten. Ze zijn – in gunstige omstandigheden – in staat om zichzelf te handhaven gedurende langere tijd. Dat is een handig voordeel. Je kan deze soorten in de borders van je tuin integreren. Als je ze dan niet plukt, staan ze daar ook mooi te wezen. Geschikte meerjarigen zijn onder andere geel duizendblad, vrouwenmantel, kogeldistel, wildemanskruid,...

Vaste, houtachtige planten

Met houtachtige planten worden struiken, bomen en bosjes bedoeld. Er zijn veel houtachtige planten waarvan je delen kan gebruiken om een boeket of een bloemstuk te maken . Sommige houtachtigen hebben mooie bloemen, andere ook decoratieve takken en twijgen, bloesems of vruchten. Je kan bij de aanleg van je tuin er al aan denken om ook soorten te zetten die hiervoor in aanmerking komen. Lijsterbes, witte kornoelje, Europese kardinaalsmuts, blauwe regen, sleedoorn, hop, vlier,...

Snijbloemen uit biologische bolgewassen

Onder de term ‘bolgewassen verstaan we planten die in plaats van gewone wortels extra reserveorganen hebben onder de vorm van bollen, knollen of wortelstokken. Vele snijbloemen die in de winkel te verkrijgen zijn, zijn ‘opgebroeid’ uit bollen en knollen. Denk maar bijvoorbeeld aan lelies, narcissen en tulpen. Ook in je eigen tuin kan je voor dit klimaat geschikte bolgewassen aanplanten die je kan ‘oogsten’ als snijbloem. Ideaal hiervoor zijn onder andere tulp, gladiool, Afrikaanse lelie, Dahlia, amaryllis,... Kies je voor winterharde soorten, dan kan je ze – éénmaal aangeplant – gewoon voor eeuwig en altijd in de bodem laten zitten. Sommige soorten die zich hier goed thuis voelen, kunnen zich zelfs spontaan verwilderen en breiden zich automatisch uit. Een keuze voor winterharde soorten bespaart je jaarlijks veel werk. Als ze goed kunnen aarden op die plek in je tuin, geven ze je elk jaar opnieuw een ruiker! Het is mogelijk dat de bollen uitgeput raken na verschillende oogsten. Daarom kan je opteren om ze om de twee jaar i.p.v. jaarlijks te oogsten. Kies zoveel mogelijk voor biologische bollen. Gangbaar geteelde bollen bevatten erg veel gif van pesticiden en deze teelt is erg milieubelastend. Er zijn al vele soorten biologisch verkrijgbaar.

Lees hier alle artikels van het dossier Blije Bloemen (kweek, milieu- en sociale gevolgen, verkooppunten, seizoensbloemenkalender...)

Bloemenkalender
Een fragment van de bloemenkalender
Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle