Gemeentes delen dienstwagens met hun inwoners

Gemeentes delen dienstwagens met hun inwoners

Autodelen.net
geschreven door Autodelen.netlaatst aangepast op 26/01/2014
Er zijn in Vlaanderen heel wat lokale overheden die een eigen wagenpark beheren. Vaak worden deze wagens enkel tijdens de kantooruren gebruikt. De eigen gemeentelijke wagens zijn relatief duur gezien ze gemiddeld minder gebruikt worden dan een doorsneewagen in Vlaanderen. Het delen van deze wagens met de inwoners is dé oplossing om kostenbesparend te werken en om duurzame mobiliteit in de gemeente te bevorderen.
gemeente Edegem deelt elektrische wagen
gemeente Edegem deelt elktrische wagen

Om een eigen wagen te delen met de bevolking is het belangrijk dat alle gemeentelijke diensten op de hoogte zijn van het initiatief. Er wordt echter best één gemeentelijke dienst aangesteld die een coördinerende rol op zich neemt. Vooral bij de promotiefase kunnen verschillende andere diensten hun medewerking verlenen. In samenwerking met de gemeente zorgt Autopia voor een contract en reglement op maat van de gemeente. Autopia zorgt verder voor de nodige ondersteuningstools zoals een online reservatiesysteem, afrekeningstabellen, autodeelpolis, enz. Op vraag van de gemeente kan onderzocht worden of de afrekening via Autopia kan gebeuren.

In Edegem kunnen inwoners zelfs de elektrische wagen uit het gemeentelijk wagenpark ontlenen.

Promotie bij inwoners

Eenmaal de contracten en reglementen op punt staan zal de gemeente haar initiatief moeten promoten via zo veel mogelijk kanalen. Geïnteresseerde bewoners kunnen zich via het gemeentelijke loket (of een andere dienst van de gemeente) inschrijven. Ze betalen een borg, vullen een inschrijvingsformulier in en bezorgen een kopie van hun rijbewijs.

Succesverhaal in Schelle en Edegem

Zowel de gemeente Schelle als Edegem stapten enkele jaren geleden mee in het vernieuwende concept om het gemeentelijk wagenpark te delen met hun inwoners. In beide gemeenten werd het een succesverhaal. In Schelle verkochten hierdoor 2 gebruikers hun wagen. In Edegem kunnen inwoners zelfs de elektrische wagen uit het wagenpark ontlenen. Ook Deinze, Schoten en Bilzen zijn gestart met het delen van het gemeentelijkwagenpark.

Interesse?

Contacteer Autopia via autopia@autodelen.net