Sinds 3 maart 2017 zet Foodsavers Gent zich in om voedseloverschotten uit de Gentse regio te recupereren en te herverdelen naar armoedeverenigingen in Gent. Het logistieke platform werkt daarvoor met OCMW-medewerkers uit sociale tewerkstellingstrajecten. De voedseloverschotten worden opgehaald op verschillende locaties, waaronder supermarkten en de veiling in Roeselare. Na een kwaliteitscontrole worden alle producten zo snel mogelijk geleverd aan Gentse sociale organisaties en sociale restaurants. Daardoor krijgen Gentenaars in armoede beter toegang tot verse en gezonde voeding.
Dankzij Foodsavers Gent krijgen Gentenaars in armoede beter toegang tot verse en gezonde voeding
'Door Foodsavers raakte niet minder dan 300 ton gezonde voeding via 58 Gentse sociale organisaties en sociale restaurants tot bij kwetsbare mensen. En op nog geen jaar tijd kregen al negentien werkzoekenden van het OCMW Gent een opleiding en werkervaring tot logistiek medewerker, een door de VDAB erkend knelpuntberoep", zegt Rudy Coddens, OCMW- voorzitter en schepen van Armoedebestrijding.
Enkele frappante cijfers
"De cijfers na een jaar Foodsavers Gent tonen aan dat we als lokale overheid samen met vele partners echt wel het verschil kunnen maken. Samen gaan we de strijd tegen voedselverspilling aan, en dat werkt. Foodsavers Gent vermindert niet alleen de milieu-impact door voedseloverschotten te recupereren, maar heeft ook een duidelijk maatschappelijk doel: dankzij het project krijgen kwetsbare personen toegang tot verse en gezonde voeding", zegt Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid.
De cijfers van Foodsavers Gent in de periode tussen 3 maart 2017 en 22 december 2017:
- Opgehaalde voedseloverschotten: 300,34 ton (tegenover de beoogde doelstelling van 100 ton), bestaande uit 64.395 items
- Aantal schenkers: 24 winkels, 1 veiling, 2 supermarktdepots, 1 bioboerderij en 1 bedrijf
- Aantal afnemers: 58 Gentse armoedeverenigingen en sociale restaurants
- Aantal ‘unieke’ mensen in armoede die producten of voedselpakketten mochten ontvangen: 18.971
- Percentage verse groenten en fruit op het totaal aantal opgehaalde producten: 68%
- Reductie van uitstoot: 762 ton CO2 (tegenover de beoogde doelstelling van 250 CO2)
- Aantal doelgroepmedewerkers die werkervaring konden opdoen in 2017 voor een kortere of langere periode: 19
Het succes van Foodsavers Gent is natuurlijk toe te schrijven aan de medewerkers en doelgroepmedewerkers die zich dagelijks inspannen om dit logistieke huzarenstuk tot een goed einde te brengen. Maar koken kost geld. Dit alles is enkel mogelijk door de financiële inspanningen die zowel de Stad Gent als het OCMW Gent leveren.
-Meer info over Foodsavers Gent, een project van Stad Gent en OCMW Gent-