Een fulltime van 4 dagen

Een fulltime van 4 dagen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/07/2022
Tijdens Omrijk reflecteerden we over tijd voor het goede leven. Femma Wereldvrouwen reikte een sleutel aan: een kortere werkweek.
Omrijk workshop Femma Wereldvrouwen - foto Sien Verstraeten
Omrijk workshop Femma Wereldvrouwen - foto Sien Verstraeten

 

Tijdens Omrijk 24-26 juni 2022 in Domein Roosendael was Jeroen Lievens van Femma Wereldvrouwen te gast om een gesprek aan te knopen over de kortere werkweek. 

 

collectieve arbeidsduurvermindering

Wanneer Femma Wereldvrouwen op de barricaden staat voor de kortere werkweek, dan bedoelt ze niet de “gecomprimeerde werkweek” die een 38u-week in 4 dagen propt, zoals de regering voorziet in de zgn. arbeidsdeal. Wel een collectieve arbeidsduurvermindering en een échte kortere werkweek, met behoud van loon en sociale rechten. Femma Wereldvrouwen probeerde dat zelf uit in een 1 jaar durend “actie-onderzoek 30u”.

Minder werken is ook goed voor het klimaat. En voor de democratie! 

Het belangrijkste argument is gendergelijkheid: betaald werk, zorg en vrije tijd beter in balans krijgen en zogenaamd onproductieve arbeid herwaarderen. Eigenlijk gaat het breder, over sociale gelijkheid. Want er is ook een kloof tussen vrouwen die een hogere opleiding hebben genoten en vrouwen die hen ondersteunen voor kinderopvang, schoonmaak enz. En vandaag kunnen vooral mensen met een hoger loon het zich beter permitteren om een tijdlang minder te werken.

Dat minder werken ook goed is voor het klimaat, versterkt het pleidooi voor de 30u-week alleen maar. Begrens je de productiviteit, dan daalt (of stabiliseert) ook de consumptie. En in een gesprek komen de deelnemers aan de workshop algauw uit bij: minder werken kan ook een boost geven aan de democratie, want een kortere werkweek creëert meer tijd voor actief burgerschap. 

 

Enkele cijfers

Jeroen Lievens noemde enkele opmerkelijke cijfers: 

  • 9% van de mannen vs. 42% van de vrouwen werkt deeltijds. Veel vrouwen werken onvrijwillig deeltijds, omdat ze voltijds werk niet (meer) aankunnen of omdat er geen fulltime job beschikbaar is. Dat plaatst hen in een financieel kwetsbare positie
  • 10% minder werken zou volgens studies 14,6 % leiden naar minder koolstofuitstoot

 

Meer lezen?

In het essay 'Combinatiegemak voor iedereen' bundelt Femma Wereldvrouwen de belangrijkste beweegredenen voor hun actieonderzoek 30u en de opvallendste resultaten.

 

Project Omrijk

Omrijk is een initiatief van De Transformisten opgezet in nauwe samenwerking met Commons Lab, Onbetaalbaar, Pulse Transitienetwerk, Sídhe en De Stuyverij; met steun van de Vlaamse overheid.

 

Omrijk workshop Jeroen Lievens van Femma Wereldvrouwen - foto Sien Verstraeten
Omrijk workshop Jeroen Lievens van Femma Wereldvrouwen - foto Sien Verstraeten
Omrijk workshop Femma Wereldvrouwen - foto Sien Verstraeten
Omrijk workshop Femma Wereldvrouwen - foto Sien Verstraeten