Duurzame levenslessen voor Filip en Mathilde

Duurzame levenslessen voor Filip en Mathilde

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 09/12/2014
Bij een nieuw vorstenpaar horen nieuwe gebruiken. Omdat Filip en Mathilde de komende jaren het goede voorbeeld aan de burgers moeten geven, zetten we hen alvast duurzaam op weg met deze 9 tips.
Blijde intrede Koning Filip en Koningin Mathilde in Leuven - Door Caroline Coenen (Flickr)
Blijde intrede Koning Filip en Koningin Mathilde in Leuven - Door Caroline Coenen (Flickr)

1.  Gerecyleerde kroon

De goudindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Goudmijnbouw gaat gepaard met massa's toxische stoffen, watergebruik, bosontginning en sociale drama's. Hopelijk laat Filip zich kronen met een exemplaar van zijn voorvaderen, of één uit gerecylceerd goud.

2. Duurzame catering tijdens feesten en banketten

Geen toastjes foie gras en tonijnsteaks meer tijdens de toekomstige banketten in Laken. Filip en Mathilde kunnen hun gasten trakteren op biologische wijnen, fairtrade sappen, vegetarische hapjes en biologische gerechten. Hier vinden ze lijsten van biologische cateraars en aanbieders van vegetarische recepties.

Koningin Mathilde kan haar collectie van Belgische ontwerpers aanvullen met vintage couture.

3. Energiezuinig paleis

Om het energieverbruik van het reusachtige paleis in Laken binnen de perken te houden, kunnen Filip en Mathilde advies inwinnen bij de bio-ecologische bouwkundigen van Vibe en Dialoog. Ook Leefmilieu Brussel geeft aan haar inwoners tips om de energierekening laag te houden.

4. Biodiversiteitsrijke paleistuin

Naast de koninklijke serres kan ook de koninklijke paleistuin een paradijs van biodiversiteit worden. De website van Velt vertelt welke inheemse planten bijen en vlinders aantrekken, en wat de alternatieven zijn voor pesticiden. Wie weet brengt Mathilde binnenkort - in navolging van Michelle Obama - wel een boek uit rond moestuinieren.

5. MVO promoten tijdens handelsmissies

Maatschappelijk verantwoord Ondernemen (MVO) is de toekomst. We hopen dat Filip onze Belgische voortrekkers inzake duurzame en sociale bedrijfsvoering promoot tijdens zijn handelsmissies.

6. Vintage avondjurken voor de prinses

Koningin Mathilde kan haar collectie van Belgische ontwerpers aanvullen met vintage couture. Elle Magazine maakte een mooi overzicht van winkels met tweedehands couture en avondkledij.

7. Natuurlijke verzorging

Mathilde zal er nóg stralender uitzien door verantwoorde beauty-producten te gebruiken. Ook voor de - inmiddels weer baardloze - Filip hebben we een verzorgingstip: biologische scheerzeep. Tenzij de vorst eerder deze opwindbare scheermachine prefereert.

8. Koning fiets in de kijker

Brussel is de stad met het hoogste aantal files ter wereld. Het vorstenpaar kan zich, zoals Willem-Alexander en Máxima in Nederland, geregeld op de fiets laten fotograferen, en op die manier helpen om het imago van de fiets te verhogen de smog in hun achtertuin te verminderen.

9. Repareren kan ook een koning leren

Filip draagt repareren alvast een warm hart toe. Onze Repair Cafés kregen zopas financiële ondersteuning van het Prins Filipfonds, om de repareer-bijeenkomsten in het Brusselse verder uit te bouwen. Bedankt, merci! We verwelkomen hem graag met zijn kapotte spullen op een van de volgende edities.

Ook gepost in: Genoeg