Duitsland opent eerste verpakkingsvrije winkel

Duitsland opent eerste verpakkingsvrije winkel

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 23/01/2014
Drie vriendinnen uit Berlijn zullen in 2014 de eerste Duitse verpakkingsvrije winkel openen. Het wordt een winkel waar je alle waren ter plekke verpakt in een door jezelf meegebrachte pot of zak. Zoals bij de goede oude drogist.

Precycling in plaats van recycling

Drie vrouwen kwam op het idee voor de winkel, omdat ze gek werden van de berg dozen, plastic zakjes en pakjes die na elke kookbeurt de vuilbak in moesten. Ze willen precycling stimuleren, door de productie van verpakkingsafval gewoonweg te vermijden. In de nieuwe supermarkt moeten klanten zelf glazen, potten, dozen en tassen meenemen. Of ze lenen, huren of kopen in de winkel. Het vullen gebeurt vanuit tapkranen en bakken met onder andere noedels, rijst, droge erwten, bonen en olie. Een tweede voordeel van het concept is dat klanten enkel de hoeveelheid kopen die ze écht nodig hebben.

Ook in Londen en Texas

Het idee voor een verpakkingsvrije supermarkt bestaat al langer. Catherine Conway runt sinds 2007 in Londen de winkel Unpackaged. In Austin, Texas, bestaat sinds 2012 de gelijkaardige winkel In Gredients. Volg de vorderingen van Original Unverpackt via original-unverpackt.de.

Bron: Het Kan Wel

Ook gepost in: Voeding