Deze hackers zou je willen knuffelen

Deze hackers zou je willen knuffelen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 10/10/2017
Niet alle hackers zijn computercriminelen. Integendeel. Wetenschapper Anthony Liekens vertelt tijdens het Repair & Share Fest op 18 november over hoe hackers hun technische kennis met elkaar delen om nieuwe technologie te creëren en oude apparaten te repareren.
Foto: Thomas Vanhaute

De zelfverklaarde gekke wetenschapper Anthony Liekens heeft een missie: wetenschap en technologie voor iedereen toegankelijk maken. Als zelfstandig ‘mad scientist’ gebruikt hij zijn wetenschappelijke achtergrond om bedrijven te helpen met innoveren en doceert hij Design Thinking op de hogeschool Thomas More. Radio 1 lijfde Liekens in om wetenschappelijke actualiteit toegankelijk te maken voor leken. En op donderdagavond? Dan stelt de man uit Borsbeek zijn garage open als hackerspace voor techneuten.

Mannen en vrouwen die samen in de weer zijn met schroevendraaiers en voltmeters... is dat wat we ons mogen voorstellen bij jouw Open Garage?
“Zoiets. Elke donderdag zitten in mijn garage zo’n vijftien 'nerds' een pintje te drinken terwijl ze knutselen aan één of ander technisch project. Onze slogan is: “Bring a drink, bring a project and bring a friend.” Wat we dan concreet doen? Robotjes maken, lichtinstallaties ontwikkelen, dingen uitvinden.... en elkaar helpen uiteraard. Zo zocht een van de deelnemers onlangs een oplossing voor zijn kippenhok. Hij wilde dat het deurtje ervan automatisch sloot wanneer alle kippen in het hok waren gegaan. Op zo’n moment gaan we samen op zoek naar hoe we dat kunnen realiseren, met sensors, automatische poortjes enzovoort. Het doel is onszelf telkens technisch uitdagen. Ook niet-nerds zijn hier welkom hoor, maar ze moeten wel nerd-friendly zijn (lacht).”

De zelfverklaarde gekke wetenschapper Anthony Liekens heeft een missie: wetenschap en technologie voor iedereen toegankelijk maken

Repair & Share lijkt ons een ideale slagzin voor je hackerspace.
“Soms komen bezoekers ook naar de Open Garage om hun kapotte spullen te repareren. Wanneer die persoon dat wil, dan geven we graag tips over hoe hij of zij aan de slag kan. Ook techneuten houden ervan te discussiëren en hun kennis te delen. Er valt ook van iedereen iets te leren. Wie weet loopt hier op donderdag wel een hovenier binnen in de Open Garage, die hele interessante dingen kan vertellen over de nieuwste irrigatiesystemen van groentebedden. Boeiend, toch?"

Beschouw je het als je missie om mensen op een plezante manier over wetenschap te laten praten?
"Zeker, en liefst nog overgoten met een vleugje rock-’n-roll. Daarom organiseren we eind november in het kader van de Dag van de Wetenschap voor de tweede keer het BK Power Tool Drag Racing. Deelnemers bouwen hun cirkelzaag, schuurmachine of boormachine om tot een racevoertuig, dat zo snel mogelijk een afstand van twintig meter moet afleggen. Vorig jaar stond er vierhonderd man op mijn oprit te kijken naar racende bladblazers. Ambiance verzekerd, en ondertussen gingen de gesprekken rond het parcours toch maar mooi over technologie. Volgende zomer organiseren we ook een kamp voor zeshonderd personen. We zorgen voor elektriciteit en wifi in het bos en iedereen kan workshops geven of volgen. Dat wordt ongetwijfeld plezant. Wie graag zijn of haar kennis zou delen op kamp, vindt meer info op onze kampwebsite.”

Op 18 november geef je een lezing tijdens het Repair & Share Fest in Gent. Wat mogen we daarvan verwachten? 
“Ik zal het hebben over wat hackers - tegenwoordig ook makers genoemd - juist doen en hoe ze te werk gaan in hun hackerspaces. Het zal duidelijk worden dat we geen criminelen zijn maar techneuten die samen fantastische dingen realiseren. Ik geef ook concrete voorbeelden van uitvindingen die we samen maakten tijdens de Open Garage-avonden."

Klinkt alvast inspirerend!

 

Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Dit staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud. Bekijk hier het volledige programma.