Morgen vertrekken we met enkele Transformisten naar Göteborg in Zweden, in het kader van een Erasmus+ project. We gaan er banden smeden en uitwisselen met lokale spelotheken. Het doel? Zicht krijgen op een probleem waar heel veel deelinitiatieven zoals Babytheken, spelotheken en gereedschapsbibliotheken mee zitten: de gebrekkige gebruiksvriendelijkheid van de software die ze gebruiken.
De beschikbare softwarepakketten voor het registreren van reservaties en ontleningen zijn vaak onhandig. Dat vormt een drempel, zowel voor leden als voor vrijwilligers. Het Erasmus+ project ‘An inclusive perspective to digital tools in lending libraries’ (een inclusief perspectief op digitale tools voor spullenbibliotheken) wil daar verandering in brengen. Onze droom is dat uitleendiensten een digitale tool kunnen gebruiken die hen ondersteunt en vooruit helpt. Maar hoe bereiken we die ideale situatie?
Eerste uitwisseling met Zweedse partner
Op onze eerste uitwisseling met Zweden willen we een eerste stap in de goede richting zetten. We gaan van start met het inventariseren van voor- en nadelen van verschillende softwarepakketten. Wat werkt er goed en wat niet? Hebben we allemaal dezelfde verzuchtingen of lopen de meningen uiteen? We maken kennis met elkaars werkvormen en bekijken op welke manier we elkaar kunnen versterken in deze zoektocht.
De deelnemers zijn vrijwilligers en medewerkers van verschillende Babytheken en spelotheken uit België en Zweden. In de Belgische delegatie vind je:
Het zijn allemaal mensen die de circulaire economie dagelijks in de praktijk brengen. Hun initiatieven maken intensief gebruik van software en daar worstelen ze wel eens mee. Geen van de betrokkenen heeft een technologische opleiding of achtergrond, maar dat hoeft ook niet in onze ogen. Software moet er voor iedereen zijn; een softwarepakket dient een deelinitiatief net beter bereikbaar te maken. Wat “gewone” vrijwilligers en medewerkers van die software vinden, is dus een heel relevante vraag.
Meer inspiratie halen
En wanneer we dan toch in Zweden zijn, trakteren we onszelf op extra inspiratie.
We gaan op bezoek bij Returkultur, een uitleendienst voor podiumtechniek, die dezelfde software gebruikt als de meeste Babytheken (namelijk MyTurn). We zijn heel benieuwd hoe dat voor hen uitdraait. We gaan ook langs bij een Familjecentral, een soort Huis van het Kind, om te bekijken hoe zij jonge gezinnen ondersteunen.
Tenslotte gaan we op deze reis uiteraard onze idealen rond duurzaamheid niet overboord gooien: we reizen per boot en per trein, en we kiezen voor hoofdzakelijk vegetarische maaltijden. Voor de deelnemers is dit dus ook een kans om kennis te maken met duurzaam reizen.
Meer informatie
Hier lees je meer over het Erasmus+ project 'An inclusive perspective to digital tools in lending libraries’.
De partners van het project zijn: De Transformisten vzw (de organisatie achter het netwerk van Babytheken in Vlaanderen en Brussel), Vlaams Overleg Spelotheken vzw (VOS, dat de Vlaamse spelotheken omkadert) en Leksaksbiblioteket in Göteborg (SE). Het project ontvangt steun van de Europese Unie.