5 redenen om een auto te delen
Particulier autodelen biedt zowel individuele als maatschappelijke voordelen. Autodelen.net zet de 5 belangrijkste redenen op een rijtje.
Negen huishoudens, vijftien volwassenen, negen kinderen, één complex. Zo wonen we samen apart in een watermolen in Rotselaar. Vijftien jaar geleden wisten we niet goed wat het worden zou. Er lag veel voor de boeg: de restauratie van het beschermde en totaal vervallen complex en ook: uitzoeken hoe dat samenwonen lopen zou. Ieder ging zijn eigen huis betrekken, maar er bleven gemeenschappelijke ruimten: het bakhuis, de tuin, delen van de stallingen. Ook de molen zelf nodigde uit om er samen een echt project van te maken. De turbine zou elektriciteit opwekken. Dat gebeurt nu ook, al moeten we nog veel doen om de turbine weer het hart van de molen te maken.
Auto's en wasmachines delen we. De tuin ook. Ook een wafelijzer of fonduestel hoeft niet iedereen te hebben
Ecologisch gezien is er winst. Om te beginnen omdat je zoveel samen kan gebruiken. Auto's en wasmachines bijvoorbeeld, die delen we. De tuin ook. Een wafelijzer of fonduestel hoeft niet iedereen te hebben. En de kinderen gedijen in zo'n omgeving. Delen is zo vanzelfsprekend dat het hun tweede natuur is geworden.
Een hele troep betekent veel plezier maar ook ruzies. Daardoor leren kinderen algauw te overleggen, afspraken te maken, rekening te houden met anderen. Het is een sociale leerschool, van kindsbeen af. Kinderen krijgen zo een basis om later een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Omdat ze in dit grote warme nest opgroeien - met de verschillen tussen de gezinnen - staan ze heel sterk. Ze weten dat de regels niet overal hetzelfde zijn als thuis, maar ze voelen zich overal thuis.
Natuurlijk hebben ook wij veel geleerd. In het begin dachten we dat we hier samen met zijn allen oud zouden worden. Het is anders gelopen. Mensen evolueren, gaan uit elkaar, vinden een partner die al vier kinderen heeft... en moeten verhuizen. En dan komen er huurders. Nu weten we dat dit juist een pluspunt is: op deze manier worden ook mensen die niet kunnen kopen deel van het project en elke nieuwe inbreng is een verrijking. Tot slot: het is belangrijk om voor ogen te houden, dat dit allemaal niet zo bijzonder is. Je kan het evengoed waarmaken in een hechte buurt met goede buren. Alleen houden ontwerpers van huizen en woonwijken daar niet altijd rekening mee. Een agenda voor de toekomst?
Samenhuizen vzw is de vereniging voor woongemeenschappen. www.samenhuizen.be.