Bibliotheken voor gereedschap wereldwijd

Bibliotheken voor gereedschap wereldwijd

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 25/04/2018
Waarom een boormachine aankopen als je die toch maar 5 keer per jaar nodig hebt? Uit onderzoek blijkt dat die gemiddeld maar 13 minuten in zijn leven gebruikt wordt! De spullenbibliotheken voor werkmateriaal zijn daarvoor de ideale oplossing. In plaats van werktuigen aan te kopen, kan je ze met een lidmaatschap ontlenen. Een succes zo blijkt, want ze duiken op in de hele wereld. We sommen enkele inspirerende 'tool libraries' voor jullie op.
Toronto Tool Library © Institute for a Resource-Based Economy (IRBE)

Eigenaarschap van spullen wordt steeds meer anders bekeken. In plaats van spullen te bezitten, focussen meer en meer oganisaties zich op het gebruiken van en toegang hebben tot spullen. Dat heeft een heleboel voordelen: als we kwalitatieve spullen delen, hoeven er minder spullen geproduceerd te worden. Dat vermindert de impact op het klimaat en het overmatig gebruik van grondstoffen. Door spullen te delen, bespaar je geld én plaats in huis. Bovendien kan je kwalitatief materiaal ontlenen, in plaats van goedkope producten aan te kopen die minder lang meegaan. We zetten enkele inspirerende bibliotheken voor gereedschap op een rijtje:

1. De Tool Library in Toronto

Sinds 1979 zijn er al zo'n 40 'tool libraries' geopend in Noord-Amerika. En dat aantal blijft groeien! Zo'n 5 jaar geleden, in maart 2013, opende de Tool Library in Toronto. Ondertussen hebben ze al 2 vestigingen waar je werkmateriaal kan ontlenen. "Iedereen met een lidmaatschap kan werkmateriaal ontlenen in de bibliotheek. Of je nu een kader aan je muur moet hangen, of iets moet renoveren, in de bibliotheek vind je heel wat materiaal om te delen", zeggen de initiatiefnemers. Zo wil deze tool library bijdragen aan een gemeenschapsgevoel én bijdragen aan een groter doel: minder spullen die impact hebben op het milieu, geld besparen door spullen te delen én plaats besparen in huis door spullen met elkaar te delen.

www.torontotoollibrary.com

Uit onderzoek blijkt dat die gemiddeld maar 13 minuten in zijn leven gebruikt wordt! De spullenbibliotheken voor werkmateriaal zijn daarvoor de ideale oplossing

2. Tournevie in Brussel

Tournevie is de betaalbare en ecologische bibliotheek voor werktuigen in Brussel. Speciaal voor de mensen die slechts af en toe met (gespecialiseerd) werkmateriaal aan de slag moeten, richtten zij in 2016 de allereerste 'klusbibliotheek' van Brussel op. Sinds 19 februari vind je hen op een nieuwe locatie: de Vaartkapoen in Molenbeek. Naast de gereendschapsbibliotheek kan je er ook terecht op maandag tussen 10u en 18u om in het atelier te klussen. 

www.tournevie.be

3. The Tool Library in Edinburgh

Het verhaal van de Tool Library in Edinburgh startte in de zomer van 2013. Oprichter Chris ging op bezoek in Toronto bij een vriend. Daar ontdekte hij de Toronto Tool Library en hij was meteen in de ban van het concept. "Na nog een bezoek en heel wat e-mails uit te wisselen, besloot ik om ook een bibliotheek voor werktuigen te starten in Edinburgh", zegt Chris. In 2015 ging de bib officieel open. Niet enkel Chris, maar ook heel wat anderen zagen het nut in van het concept. 3 maanden na de opening verzamelde hij al een heleboel vrijwilligers, 500 werktuigen en 80 leden. En Chris gaat nog een stapje verder. Hij gaat op zoek naar mogelijkheden om werklozen aan het werk te krijgen door hen lessen in klusjes aan te bieden.

www.edinburghtoollibrary.org.uk

4. De Spullenier in Utrecht

"Uit onderzoek blijkt dat een boormachine gemiddeld maar 13 minuten in zijn leven gebruikt wordt! En wat dacht je van al die hogedrukreinigers die alleen tijdens de voorjaarsschoonmaak een uurtje of twee de schuur uit komen?", zegt Michiel van de Spullenier. Het snelst groeiende maatschappelijk probleem is volgens de initiatiefnemers van de Spullenier de ongelijke verdeling van onze rijkdom, onze overvloed aan voedsel, arbeidsuren en spullen. Michiel en Claire ervaarden zelf de nood aan het delen van spullen. Als fervent klusser had hij in zijn studententijd al aardig wat spullen verzameld, die ook veel werden gedeeld met vrienden en kennissen. In zijn studentenhuis had hij wel ruimte voor al die spullen, maar in z'n stadsappartementje niet meer. Daarom besloten ze om een bibliotheek voor spullen te openen in Utrecht, hiermee willen ze mensen en organisaties inspireren om ook in hun buurt een Spullenier te openen!

www.spullenier.nl

5. De Pastory in Gent

Sinds begin 2015 is er nieuw leven in het oude pastorijgebouw en de tuin op het Heilig Hartplein in Gent. Een groep gedreven buurtbewoners en -organisaties wil de Pastory behoeden voor verval en bruikbaar maken als een plek waar de Dampoortwijk zichzelf kan vinden en (her)uitvinden. "We houden er intussen een Atelier en uitleendienst van werkmateriaal open en knappen het pand en de tuin op tijdens doe-dagen. Op vrijdagavond houden we elke week vanaf 20u buurtcafé, met telkens andere buurtbewoners of wijkorganisaties achter de bar. In de zomer organiseren we kinderopvang met beurtrollen en open tuindagen."

www.pastory.be

6. La Remise in Montréal

Na 2 jaar voorbereidingen, zag de uitleendienst La Remise in 2015 het levenslicht in Montréal. Hiermee willen ze lokale gemeenschap bijeenbrengen en strijden tegen verspilling van grondstoffen. Hun missie is om werktuigen te delen, werkruimte te dleen én om kennis van klusjes uit te wisselen en te verhogen. Na één jaar hadden ze al meer dan 250 leden, en ze blijven groeien!

www.laremise.ca

7. Library of Things in Londen

De Library of Things wil lenen beter maken dan kopen. In juli 2016 openden ze de deuren in Londen. Je kan er niet enkel terecht voor werkmateriaal, maar ook voor andere spullen zoals festivaltenten en ukeleles! Na één jaar hadden ze al 1000 spullen uitgeleend. De meest uitgeleende spullen waren stofzuigers, tenten, drilboren, naaimachines en muziekboxen. Mede-oprichtsters Rebecca hoopt dat de uitleendienst ooit geen spullen hoeft te bezitten: "We zouden graag met een leasesysteem werken, waarbij we kwalitatieve spullen kunnen leasen van de producent zelf."

www.libraryofthings.co.uk

 

Lees ook: