App van Ecoplan Gent gidst je duurzaam door de solden

App van Ecoplan Gent gidst je duurzaam door de solden

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 02/07/2014
Vanaf 1 juli 2014 is het Ecoplan Gent ook beschikbaar als app voor Android smartphones. Gentenaars kunnen deze solden dus met hun smartphone op zoek naar winkels, restaurants en dienstverleners die bewust en consequent kiezen voor een respectvolle omgang met mens en planeet.

De app maakt je wegwijs in het grote aanbod van duurzame adressen in Gent. Punten op het Ecoplan zijn handelaars en ondernemers die een centrale plaats toekennen aan fairtrade of biologische producten, recuperatiemateriaal of producten uit eigen streek, ecologie, vegetarisch eten en sociale tewerkstelling. Gebruikers kunnen zoeken op labels (fairtrade, bio, ecovriendelijk, vegetarisch…) of op categorie (kledingwinkel, bio-voedingswinkel, restaurant…). Je kan hem gratis downloaden via www.krt.be/ecoplan

Gebruikers kunnen zoeken op labels (fairtrade, bio, ecovriendelijk, vegetarisch…) of op categorie (kledijwinkel, bio-voedingswinkel, restaurant…). Met de gps-functie ingeschakeld toont de applicatie ook de meest dichtbijzijnde adressen.

Ook zonder internetverbinding

De Ecoplan app is beschikbaar voor Android smartphones. Eenmaal geïnstalleerd werkt hij ook prima zonder internetverbinding. Updates verlopen via wifi-connectie, tenzij de gebruiker dit anders instelt. Met de gps-functie ingeschakeld toont de applicatie ook de meest dichtbijzijnde adressen. Ook gebruikers van andere besturingssystemen (Apple, Windows, Symbian) kunnen het Ecoplan mobiel gebruiken, via de website gent.ecoplan.be. Hiervoor is wel een actieve internetverbinding nodig.

Open dataplatform

Gentenaar Alexander Duytschaever ontwikkelde de applicatie voor smartphone en maakte hiervoor gebruik van het open dataplatform van de Stad Gent. Op data.gent.be staan verschillende digitale gegevens, die iedereen kan gebruiken om een eigen toepassing te maken, gaande van informatie over de parkeergarages, publieke toiletten en de Gentse Feesten tot de locatie van de parken en speelterreinen. Ook de achterliggende gegevens op het Ecoplan werden digitaal ter beschikking gesteld als open data, zodat iedereen ze kan hergebruiken voor eigen doeleinden. 

Gent pioniert opnieuw

Gent blijft pionieren op het vlak van duurzame consumptie. In maart 2006 werd in Gent, als eerste Vlaamse stad, een Ecoplan uitgegeven. Een grandioos succes. Een vernieuwde uitgave van het papieren Ecoplan werd in juni 2013 verdeeld op 120.000 exemplaren. Een jaar later zijn zo goed als alle gedrukte plannen de deur uit. Voor elke 2 Gentenaars werd met andere woorden 1 plan verdeeld. De sterke vraag toont het belang van een gids naar duurzame adressen. Gent is nu ook de eerste stad met een mobiele applicatie.  Tijdens de week van de Fair Trade (1 tot 10 oktober 2014) zal een tweede mobiele toepassing van de Ecoplan data gelanceerd worden: een Ecoplan layer op gent.citypath.eu en een Fair Trade-wandeling door het stadscentrum.

Partners

Het Ecoplan Gent kwam tot stand op initiatief van Noord-Zuidsamenwerking Stad Gent en Oxfam Wereldwinkels Gent, en dankzij de actieve medewerking van JNM, Handelsreizigers in Ideeën, Netwerk Bewust Verbruiken en Eva vzw. Zij staan in voor een constante update van de gegevens op het plan.