5 tips voor een milieuvriendelijk lenteoffensief

5 tips voor een milieuvriendelijk lenteoffensief

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/03/2016
Nu de zon bescheiden door de wolken piept, mogen we zeggen dat de lente begonnen is. Met andere woorden: hoog tijd voor een lenteschoonmaak, een make-over van de tuin en een nieuwe zomerse look. Netwerk Bewust Verbruiken en Ecoplan geven vijf tips over hoe je het voorjaar milieuvriendelijk kan inzetten.
lenteschoonmaak poetsen ecologische producten
Fotocredit: Flickr CC judith511

Tip 1: het huis

Laat Mister Proper dit jaar in de winkelrekken staan; voor het milieu is de schoonmaakbink namelijk allesbehalve proper. Ecoplan toont verkooppunten van duurzame reinigingsproducten en andere huishoudmateriaal. Hoe je ze kan gebruiken, lees je op de website van het Antwerpse Ecohuis. Bouwers en verbouwers vinden op Ecoplan adresjes voor ecologische lijmen, verven, vloeren... alsook aannemers die milieuvriendelijk te werk gaan.

De lente is het ideale moment om de tuin biodiverser in te richten. Zelfs het kleinste balkon kan omgetoverd worden tot een duurzaam groen paradijsje

Tip 2: de tuin

De lente is het ideale moment om de tuin biodiverser in te richten. Zelfs het kleinste balkon kan omgetoverd worden tot een duurzaam groen paradijsje. Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, en organiseert overal in Vlaanderen cursussen en workshops. Ecoplan geeft een overzicht van duurzame tuinaannemers en verkooppunten van biologische planten en zaden.

Tip 3: de looks

Geen song die het prille lentegevoel meer aanwakkert dan Andy Williams' 'The boys watch the girls while the girls watch the boys who watch the girls go by'. Waarop we onszelf prompt in een nieuwe outfit willen steken. Eerder dit jaar maakten we een uitgebreid dossier over duurzame kledij. Ecoplan toont je de kledingadresjes en verkooppunten van ecologische verzorgingsproducten.

Tip 4: de terrasjes

Zet ook het terrasjesseizoen duurzaam in. Ecoplan toont de horecazaken waar je terecht kan voor vegetarische maaltijden, een fairtrade cappuccino of een heerlijk stuk biologische taart. Je vindt er ook verdeelpunten van (biologische) seizoensgroenten/fruit uit eigen streek en producten met een fairtrade label.

Tip 5: de vakantieplannen

Het is stilaan geoorloofd luidop te dromen van de komende zomervakantie. Het artikel 10 tips voor een duurzame zomervakantie laat zien hoe je trips duurzaam doch plezierig kunnen. Ecologische accomodatie in eigen land is terug te vinden via Ecoplan. Op gedeelddoor.be/reizen ontdek je alle ruil- en deelinitiatieven gelinkt aan reizen.

Ook gepost in: Genoeg