5 tips voor consumentendag

5 tips voor consumentendag

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/03/2018
Op 15 maart, de Internationale Consumentendag, promoot Netwerk Bewust Verbruiken de Piraminder: 5 tips voor de bewuste consument. Gebruiken wat je hebt, delen, lenen, ruilen, tweedehands aankopen,... De burger heeft een belangrijke hefboom in handen om een duurzamere wereld mee vorm te geven.
CC Netwerk Bewust Verbruiken

Netwerk Bewust Verbruiken stelt de waarde van bezit en de nood aan nieuwe aankopen in vraag. Als burger worden we steeds aangezet om nieuwe dingen aan te kopen. Maar we zijn meer dan enkel consument. Consumptie wordt vaak gezien als de keuze van één persoon die in de winkel al dan niet voor een bepaald product kiest. Netwerk Bewust Verbruiken kijkt liever naar verbruiken in de brede zin van het woord. Dus ook vóór de stappen naar consumptie. Je kan gebruiken wat je hebt, delen, lenen, tweedehands kopen, zelf maken,... De burger heeft een belangrijke hefboom in handen om een duurzamere wereld mee vorm te geven.

De burger heeft een belangrijke hefboom in handen om een duurzamere wereld mee vorm te geven

De piraminder: consuminderen in 5 stappen

Hoe ga je dan concreet aan de slag om anders (of minder) te consumeren? Met de vijf stappen van de piraminder is het eenvoudig. Stel dat je een nieuw product wil aankopen, dan zijn er tal van alternatieven:

  1. Gebruik wat je hebt
    Misschien heb je al in huis wat je zoekt, of kan je een ander product voor hetzelfde doel gebruiken.
  2. Deel of ruil
    Waarom een boormachine kopen als je die maar twee keer per jaar nodig hebt? Veel spullen worden maar sporadisch gebruikt. Waarom ze plaats laten innemen in je huis als je ze evengoed kan lenen bij familie, vrienden, buren en deelplatformen. Gedeelddoor.be somt alle bestaande ruil- en deelintiatieven op.
  3. Tweedehands
    Met een beetje zoeken, vind je bijna alles tweedehands: bij kennissen, op tweedehandssites, rommelmarkten of in de Kringwinkel. Om je op weg te helpen, maakte Netwerk Bewust Verbruiken een overzicht van de bestaande tweedehandskanalen.
  4. Maak
    Voeding, kleding, speelgoed, schoonmaakmiddelen,... er bestaat ontzettend veel dat je zelf kan maken. Door zelf aan de slag te gaan - met duurzame materialen - sta je meer stil bij de waarde van een product.
  5. Koop
    Wie toch iets moet aankopen, kiest het best voor producten die op een duurzame manier gemaakt zijn. Koop van een nieuw product de meest duurzame variant, gemaakt uit eerlijke materialen: Fair Trade, lokaal, met een keurmerk, ecologisch of biologisch. Dat draagt bij aan een kleinere milieu-impact en bouwt de weg naar een sociaal-rechtvaardige maatschappij.

Internationale consumentendag

De Internationale Consumentendag op 15 maart is de jaarlijkse gelegenheid voor de internationale consumentenbeweging om:

  • De basisrechten van alle consumenten te promoten.
  • Om te vragen dat deze rechten gerespecteerd en beschermd worden.
  • Om te protesteren tegen misbruiken van de markt en tegen de sociale onrechtvaardigheden die hen ondermijnen.