5 soorten afval om op te eten

5 soorten afval om op te eten

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 13/02/2014
Je kan heel wat keukenafval vermijden door het niet als afval te beschouwen. Zelfs restjes zoals aardappelschillen zijn prima ingrediënten.
vermijd afval en gebruik loof van radijsjes voor soep
(c) walter wattenbergh radijsjes flickr
  1. Maak chips van aardappelschillen. Was je aardappelen voor je ze schilt. Frituur de schillen en strooi er zout over. En klaar zijn je zelfgemaakte chips!
  2. Maak soep van radijsjesloof. Fruit 1 gesnipperd sjalotje in olie. Voeg er al roerend groentebouillon bij. Voeg het fijngesneden radijsjesloof toe en laat een 5-tal minuten koken. Mix de soep fijn en breng op smaak met peper en zout. Strooi er wat fijngesneden radijsjes over als afwerking.
  3. Gebruik kookwater voor bouillon. Het kookwater van onbespoten groenten is rijk aan allerlei vitaminen en mineralen. Daardoor is het een prima basis voor een gezonde groentebouillon. Dus als je worteltjes stoomt of (knol)selder, prei of broccoli kookt, heb je je volgende soep al gedeeltelijk klaar.
  4. Vries dat restje wijn in. Gasten weg, alles op, alleen de afwas blijft over na het etentje. En dat bodempje wijn natuurlijk. Precies wat je nodig hebt voor een snelle risotto of een traag sudderend stoofpotje binnenkort. In een potje of ijsblokjesvorm gieten en in de diepvries zetten dus!
  5. Wie eiwit zegt, zegt chocolademousse. Je hebt eigeel gebruikt in een recept? Gooi het eiwit niet weg, want je hebt het gedroomde excuus in handen om chocolademousse te maken. Doe het meteen, bewaar het niet te lang in de ijskast want dan krijg je het niet meer stijfgeklopt.