Als ik me afvraag of dit wel zin heeft, is er mijn man er om te zeggen: “Elke wegwerpluier uitgespaard is er één”. En hij heeft gelijk. Als iedereen een beetje doet, dan doen we allemaal samen heel veel.
"Mijn man en ik zijn beide bioloog en dus bewust bezig met wat we eten en kopen en hoe we ons vervoeren. Anderzijds zijn we van die generatie die alles willlen, terwijl we nog maar aan het begin van onze carrière staan. Budget is dus een sleutelfactor in veel beslissingen. Sinds 8 maanden zijn we trotse mama en papa van een flinke zoon, die we een gezonde start willen geven en vooral al onze goede gewoontes aanleren. Met deze vijf maatregelen proberen we toch ons steentje bij te dragen."
1. Herbruikbare luiers
“Dat is veel minder lastig dan veel mensen denken. Extra was? Ja, maar die heb je sowieso, zeker wanneer je baby aan vaste voeding begint. Duurder? Ja, het is een investering, maar met wat zoeken op tweedehands websites ben je al snel en goedkoop gesteld. Ik had een starterspakket voor 50 euro! Lastiger? Ja, toch wel een beetje…en dus gebruiken we op verplaatsing regelmatig toch wegwerpluiers. Ecologische dan wel, gemaakt van maïs en gerecycleerd papier in plaats van chemische absorbeerders en chloorgebleekt papier.”
2. Flexitarische voeding
“Zelf eten we de laatste jaren minder en minder vlees en kiezen we bewust voor het iets duurdere, maar zo veel lekkerdere en gezondere biovlees. Die keuze trekken we ook door voor onze zoon. Thuis krijgt hij meestal groentepapjes met kikkererwten of linzen. Als we potjes kopen met vlees of vis zijn deze (bijna) altijd biologisch. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want die is quasi gelijk aan gewone potjes. Kruidvat heeft een bio-huismerk en Hipp hebben ze in de meeste supermarkten.”
3. Tweehandskledij
“Dit is zo makkelijk en goedkoop te vinden via beurzen, Facebook-groepen, websites, vrienden en vrienden van vrienden. Wij hadden het geluk om twee neefjes te hebben waarvan we een hele collectie babykleding kregen. Als ik dan toch zelf iets koop, dan mag het wat duurder zijn: de Scandinavische eco-katoen merken zijn mijn favoriet. Maar ook hier kan je besparen via tweedehands Facebook-groepen specifiek voor deze merken. Heerlijk als ecologisch en economisch samengaan toch!”
4. Tweedehands baybspullen
“Box, bedje, voiture, autostoel, speelgoed, kastjes, verzorgingstafels…niets dat je niet tweedehands vindt. Ook hier hadden wij weer het geluk om niet het eerste kind in de familie te krijgen en dus konden heel wat spulletjes gerecupereerd worden. Maar eerlijk is eerlijk, soms wil je gewoon iets nieuws kopen en die duurzame merken steken je ogen dan echt wel uit. Helaas plunderen ze je bankrekening ook al te vaak, en dus zochten wij onze toevlucht toch ook regelmatig in de bekende, betaalbare, Zweedse meubelgigant met de belofte aan onszelf dat we het gaan verslijten tot op de draad en anders doorgeven voor de volgende baby.”
5. Kinderopvang
“Hier komt het moeilijke deel…hoe trek je je eigen principes door bij iedereen die voor je baby gaat zorgen? Wonende in Antwerpen is kinderopvang vinden niet zo vanzelfsprekend en dus lieten we hier onze principes een beetje varen in ruil voor een kinderdagverblijf op wandelafstand (terwijl we ook op fietsafstand van ons werk wonen), dat de prijs berekent op basis van inkomen (en dus goedkoper is dan de gemiddelde onthaalmoeder die misschien wel met al je wensen rekening wil houden). In de crèche krijgt onze spruit dus wel vers, maar geen biologische papjes en gewone wegwerppampers.”
Doen we wel genoeg?
“Ik kan me er wel eens druk over maken of we wel genoeg doen, of het wel zin heeft…vooral als je zo’n blik krijgt van andere mensen van 'waar houden jullie je mee bezig eigenlijk?'. Vooral de afweging tussen kostprijs en ecologisch verantwoord is moeilijk en de balans slaat regelmatig naar de kostprijs. Gewoon omdat een baby al genoeg kost. Wij zijn ook groot geworden met plastiek en vlees en die wegwerpluiers zijn toch wel gemakkelijk enzovoort enzovoort… Zo kan ik al wel eens 'the bigger picture' uit het oog verliezen, maar gelukkig is mijn man er dan om te zeggen: “elke wegwerpluier uitgespaard is er één”. En hij heeft gelijk. Als iedereen een beetje doet, dan doen we allemaal samen heel veel. En dan voel ik me weer beter!”
Lees hier alle getuigenissen en artikels van My Fair Baby