5 brooddozen om van te smullen.

5 brooddozen om van te smullen.

An Kokken
geschreven door An Kokkenlaatst aangepast op 27/01/2014
Brooddozen, ze bestaan in alle maten en soorten. Uit blik, in plastic, uit bpa-vrij kunststof of in de vorm van een stoffen envelop. We snuisterden op het web naar de milieuvriendelijkste dozen die momenteel op de markt te vinden zijn.
blikken brooddoos
Met Superman op je brooddoos, worden je boterhammen pas echt krachtvoer.

Ik las zopas het artikel We Love Lunch Boxes op de leuke Amerikaanse retroblog Poppytalk. Daarin blikt de schrijfster nostalgisch terug naar haar kindertijd, waarin een brooddoos kiezen aan het begin van het schooljaar telkens een groot feest was. Zelf heb ik het nooit zo ervaren. Brooddozen waren in mijn kindertijd niet echt blits. Hoogstens hadden ze de vorm van een petit-beurre-koekje of een opdruk van Plons de Kikker. De meeste kinderen namen hun 'bokes' trouwens gewoon mee in zilverpapier. "Afwassen is ook slecht voor het milieu," was toen de teneur.

Spongebob en Legoblok

Tegenwoordig is het in de meeste scholen verplicht om een brooddoos mee te nemen, en blijft het aanbod uitbreiden. Zelf vond ik op de rommelmarkt een knalgele doos met Spongebob-print, en mijn man neemt zijn boterhammen mee in een reuze Legoblok. Een hele vooruitgang op het zilverpapier en de plastic broodzakjes, maar er bestaan nog meer ecologisch verantwoorde brooddoosvarianten. 5 voorbeelden:

  1. Voor wie plastic ten allen tijde wil vermijden: Eco Lunchboxes heeft een heel gamma met roestvrij stalen doosjes. Ze zijn 100% plastic,-gif en kleurstofvrij.
  2. Ook de dozen van Lunchbots zijn gemaakt van roestvrij staal, vrij van lood, BPA en ftalaten. Sommige zijn voorzien van compartimenten, zodat je bijvoorbeeld je rijst kan scheiden van de currysaus en de rauwe worteltjes.
  3. De bont gekleurde lunchdozen van Goodbyn zijn gemaakt uit BPA-vrij plastic en beschikken ook over meerdere aparte vakjes.
  4. Mag het wat compacter, dan is er Lunchskins, een soort van stoffen envelop met klittenbandsluiting. De buitenkant van het boterhamzakje is gemaakt van katoen met een vrolijke print, de binnenkant van een afwasbare stof. Ook deze zakjes zijn vrij van bpa-, lood- en ftalaten, en ze zijn vaatwasbestendig.
  5. Gelijkaardig aan de Lunchskins is de Kozy van Kids Conserve, een wrap van bpa-vrij kunststof, waarin je boterhammen, sandwiches, fruit of eender wat kan wikkelen. De wrap kan ook gebruikt worden als placemat, of je kan hem meenemen naar de kaaswinkel om verpakking te vermijden.

Smullen maar

Al deze lunch boxen zijn onder andere te koop bij Kudzu. Zoek je nog ideeën voor lekkers om in de brooddoos te steken? Neem dan eens een kijkje bij de recepten van Ecosmos. Smakelijk!

Brooddozen bpa vrij
Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle