1138 schoenen herdenken Rana Plaza-slachtoffers

1138 schoenen herdenken Rana Plaza-slachtoffers

Schone Kleren Campagne
geschreven door Schone Kleren Campagnelaatst aangepast op 19/04/2018
Op 24 april is het vijf jaar geleden dat het Rana Plaza-complex instortte in Bangladesh. Daarbij kwamen 1.138 kledingarbeiders om, meer dan 2000 anderen raakten gewond. De Schone Kleren Campagne en de campagne #cleanekleren houden op dinsdag 24 april een herdenking in Antwerpen en Gent. 1138 schoenen en portretten van kledingarbeidsters symboliseren de slachtoffers.
Dhaka Savar Building Collapse © Rijans
Dhaka Savar Building Collapse © Rijans - https://www.flickr.com/photos/rijans/8731789941

Schone kleren

Op 24 april is het vijf jaar geleden dat het Rana Plaza-complex instortte in Bangladesh. Daarbij kwamen 1.138 kledingarbeiders om, meer dan tweeduizend anderen raakten gewond. Dit was de grootste ramp ooit in de kledingindustrie. Een schokgolf van verontwaardiging ging de wereld rond: kleeft er bloed aan onze kleren? De afgelopen vijf jaar is er veel geïnvesteerd in de veiligheid van de fabrieken, maar helaas wonen kledingarbeidsters nog steeds in sloppenwijken en verdienen ze hongerlonen.

De herdenkingen van de slachtoffers van Rana Plaza willen fashionketens stimuleren om werk te maken van veilige fabrieken en leefbare lonen voor de naaisters van onze kleren

De herdenkingen van de slachtoffers van Rana Plaza in Gent en Antwerpen willen (sport)kledingmerken en fashionketens stimuleren om werk te maken van veilige fabrieken en leefbare lonen voor de naaisters van onze kleren. De actie wil bovendien consumenten en overheden aanmoedigen om ‘schone kleren’ te kopen.

Nulifar getuigt over ramp in Rana Plaza

Nulifar werkte in het Rana Plaza complex toen de ramp gebeurde: ‘Ik ben niet meer dezelfde. De pijn in mijn rug, schouder en hand gaat niet weg. Ik kan er niet van slapen. Liggen gaat moeilijk, zelfs zitten doet pijn: mijn been trilt ervan. Ik heb ook veel last van hoofdpijn. Een dokter stelde een CT-scan voor, maar dat kan ik niet betalen. Als compensatie kreeg ik 100.000 taka, oftewel 1000 euro. Meer niet. Daarmee kan ik mijn medische kosten niet dragen. Aan de toekomst durf ik niet te denken. Ik ben ziek. Ik kan niet werken, kan niets verdienen. Dus kan ik mijn kinderen niet naar school sturen. Wat als zij ook in de textielsector terechtkomen? Als ze dat werk doen, gaan ze er misschien aan dood.

Kom naar de herdenkenis en steun eerlijke mode

De Schone Kleren Campagne en de campagne #cleanekleren houden op dinsdag 24 april een herdenking in Antwerpen en Gent. 1138 schoenen en portretten van kledingarbeidsters symboliseren de slachtoffers.

Herdenking in Antwerpen

  • Dinsdag 24 april, 10.30u stipt.
  • Waar? Op het Theaterplein, Antwerpen (Parkeergelegenheid: ‘Stadsschouwburg', Meistraat 4).
  • In een decor van 1138 schoenen op een rij van 250 meter, met foto’s van slachtoffers van Rana Plaza.
  • Wat staat er op het programma?Voorgelezen getuigenis van een overlevende van Rana Plaza - 1 minuut stilte - MC Lily, bekend van De Slimste Mens en Belgium’s Got Talent, rapt een speciale muzikale aanklacht. - Update over 5 jaar na Rana Plaza – oproep aan Belgische bedrijven om het 2018 Bangladesh Akkoord te ondertekenen.

Herdenking in Gent

  • Dinsdag 24 april, 11.30u stipt.
  • Waar? Stadshal, Poeljemarkt Gent (Parkeergelegenheid: Parking Sint-Michiels). 
  • In een decor van 1138 schoenen en met foto’s van slachtoffers van Rana Plaza.
  • Wat staat er op het programma? Voorgelezen getuigenis van een overlevende van Rana Plaza - 1 minuut stilte - Update over 5 jaar na Rana Plaza - oproep aan sportmerken en beleidsmakers - Actievoerders verzamelen handtekeningen voor de campagne #cleanekleren - De Stad Gent engageert zich voor #cleane sportkleren: officiële ondertekening van de petitie #cleanekleren, met N-Z schepen Heyse en sportschepen Tapmaz.

 

Meer informatie over de Schone Kleren Campagne? Neem dan eens een kijke op www.schonekleren.be