10 inspirerende boeken van de Boekenbeurs

Netwerk Bewust Verbruiken trok naar de Boekenbeurs in Antwerpen en stelde uit het immense aanbod een lijst van tien inspirerende boeken samen. Van vegetarische kookboeken tot koffietafelpublicaties en naslagwerken over de groene economie.
10 interessante eco boeken op de Boekenbeurs
Boekenbeurs top 10 Netwerk Bewust Verbruiken

1. Groen in de stad. Inspirerende ideeën voor stads- en daktuinen

Een boek voor iedereen die dacht dat tuinen alleen maar in dorpen bestaan. De auteurs zijn beiden tuinontwerpers. Naast mooie voorbeelden geven ze ook handige tips om zelf een stadstuintje te beginnen.
Bart Haverkamp en Pieters Croes (Lannoo)

2. Econoshock 2.0. Van industriële revolutie naar duurzaamheidsrevolutie

Vijf jaar na het toeslaan van de economische crisis maakt econoom Geert Noels de balans op. Hij besluit dat alleen duurzaam leren omgaan met onze hulpbronnen een oplossing biedt. Interessant als je meer wil weten over onze economie, maar Noels staat ook stil bij hedendaagse uitdagingen, zoals de opwarming van de aarde.
Geert Noels (Lannoo)

3. Furniture Makeovers

Als je nog enkele saaie meubels hebt staan die stof vergaren, is dit een boek voor jou. Het staat vol prachtige foto's en biedt stap-voor-stap handleidingen om kasten en stoelen de nodige makeover te geven. Tijd om de handen uit de mouwen te steken.
Barb Blair (Chronicle books)

4. Daan helpt de aarde redden

Een prentenboek voor de kleinsten onder ons. Daan gaat de strijd aan met milieuvervuiling. In het boek komt zowel recycleren als zuinig omspringen met hulpbronnen aan bod. De aanbevolen leeftijd is vanaf 5 jaar.
Genevieve Rousseau, Estelle Meens (Vries Brouwers)

5. Je fiets repareren en onderhouden voor Dummies

Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Laat repareerkennis niet verloren gaan en leer hoe je zelf je fiets kan onderhouden en repareren. De Dummies-reeks is steeds duidelijk en eenvoudig. Lukt het je toch niet helemaal zelf? Klop dan eens aan op een Repair Cafe.
Dennis Bailey, Keith Gates (Pearson)

6. Buy*ology. Waarheid en leugens over ons koopgedrag

Waarom laten we ons verleiden tot de aankoop van spullen die we niet nodig hebben? Lindstrom onderzoekt deze vraag en probeert een antwoord te formuleren door het bestuderen van hersenscans. Tijd om stil te staan bij je eigen consumptiepatroon.
Martin Lindstrom (Bruna)

7. Veggie voor starters

Een Boekenbeurs zonder kookboeken is als Jeroen Meus zonder vetkuif. In Veggie voor Starters maak je op een speelse manier kennis met de heerlijke vegetarische keuken. Het kookboek biedt soelaas voor zij die niet weten wat aan te vangen met peulvruchten of vleesvervangers.
Miki Duerinck, Kristin Leybaert (WPG)

8. Green. Architecture Now v.2

Ecologische verantwoord bouwen is hip. Taschen staat bekend voor haar publicaties met prachtige foto's en dat is nu niet anders. Dit boek laat zien dat ecologisch bouwen allerminst saai moet zijn. Ideaal voor op de koffietafel.
Philip Jodidio (Taschen)

9. Einde aan de groei. Ons aanpassen aan de nieuwe economische realiteit

Einde aan de groei analyseert de huidige economische ideeën en besluit dat we gewoon niet meer kunnen groeien. De groei moet stoppen wegens uitputting van grondstoffen, de aantasting van het milieu en de internationale schulden. Gelukkig geeft Heinberg ook mee wat de overheid, maar ook wij, kunnen doen.
Richard Heinberg (Francis Van Arkel)

10. De upcycle. Voorbij duurzaamheid, ontwerpen voor overvloed

Van de auteurs van Cradle to Cradle. Dit boek zegt niet wat we moeten doen om minder milieuschade aan te richten, maar wat we kunnen doen dat goed is voor het milieu. Centraal staan creatief denken en kleinschalige oplossingen die je zelf kan toepassen. Met een voorwoord van Bill Clinton.
Michael Braungart, William McDonough (Scriptum books)