10 groene cadeautips voor Valentijn

10 groene cadeautips voor Valentijn

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 13/02/2017
Cupido gaat voor groen dit jaar. Wie zijn/haar geliefde op 14 februari het hof wil maken, vindt ongetwijfeld inspiratie tussen deze 10 cadeautips.
Duurzame cadeautips voor Valentijn.

 

GEBRUIK WAT JE HEBT

1. Vogelen in de open lucht

Niets zo goed voor de morantiek als een heerlijk winterwandeling. Natuurpunt maakte een overzicht van al haar wandelingen en fietsroutes, waar je naast stukjes mooie natuur ook hele populaties trekvogels kan aanschouwen.

 

DEEL OF RUIL

2. Weekend weg via Eurostop en BeWelcome

Trek er romantisch op uit met je liefste. Via Eurostop, de liftcentrale van Taxistop, kan je kostendelend liften naar elke uithoek van Europa. Op de reisbestemming zelf kan je via BeWelcome goedkoop een kamer boeken bij particulieren thuis.

 

TWEEDEHANDS

3. Juweel uit gerecycleerd goud

De productie van één gouden ring gaat gepaard met 20 tot 60 ton hoogtoxisch afval, en heeft 40.000 tot 120.000 liter zoet water nodig. Een goed alternatief voor een nieuwe gouden ring is het laten hersmelten van oude juwelen. Hier enkele tips voor duurzame juwelen.

 

MAAK

4. DIY-Valentijnscadeau

Hartvormige wortels, geüpcyclede fotokaders, bingo in Valentijnsthema, liefdesdekens... Surf naar de website Pinterest, typ 'Valentine DIY' in, en je krijgt zó veel handleidingen op je scherm dat je nog negen levens zoet bent met knutselen.

5. Vegetarisch vijfgangendiner

Met stip op 1, omdat de liefde tenslotte nog steeds door de maag gaat. Snuister door de receptendatabank van EVA of die van honderden culinaire blogs, en kokkerel een menu samen om duim en vingers bij af te likken.

 

KOOP DUURZAAM

6. Flesje natuurlijk parfum

Geef je geliefde een flesje bio parfum. Zo kan hij/zij een heerlijk geurtje opdoen, vrij van synthetische stoffen. Vraag ernaar bij je natuurwinkel, of bestel een flesje via Natuur aan huis of Bio'ty Lab. Labelinfo geeft een overzicht van de ecolabels voor cosmetica.

7. Boeket seizoensbloemen

De rozenteelt heeft een grote impact op het milieu. Rozen komen meestal uit het Zuiden, waar ze worden gekweekt onder slechte arbeidsomstandigheden. Stel een boeket samen met bloemen die in dit seizoen bij ons bloeien, zoal de tulp, amaryllis of krokus. De seizoensbloemenkalender geeft een overzicht van onze lokale seizoensbloemen.

8. Fles bio bubbels

Voor aardbeien is het momenteel niet het seizoen, maar een flesje bubbels kan gelukkig het hele jaar door. Biologische en/of fairtrade cava's, champagnes en prosecco's vind je in de meeste supermarkten en biowinkels, en via gespecialiseerde webwinkels als Biologische Wijnwinkel, Fairwine en Biodyvino.

9. Setje duurzame lingerie

De Nederlandse site Rank A Brand screende verschillende ligeriemerken op duurzaamheidscriteria als kinderarbeid, eerlijke lonen voor arbeiders, het gebruik van milieuvriendelijke materialen, het uitbannen van giftige stoffen en het beperken van CO2 emissie... Lees hier de resultaten.

10. Zaadjes voor een vruchtbaar voorjaar

Liefde is een werkwoord. Je moet dus geregeld zaaien om nadien mooie dingen te oogsten. En als je dat letterlijk wil nemen: bij Ecoflora verkopen ze biozaaigoed van de heerlijkste gewassen. Die je - eens ze in bloei staan - weer kan gebruiken voor een vijfgangendiner.

Ook gepost in: Genoeg