"Op de Buurderij vind je verse, lokale en artisanale producten"

"Op de Buurderij vind je verse, lokale en artisanale producten"

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/12/2017
Alain is Buurderij-verantwoordelijke van Mechelen, Meise en Strombeek-Bever. Hij startte in juni 2015 de allereerste Buurderij van Boeren & Buren op in Vlaanderen. Ondertussen komen er tussen 30 à 90 gezinnen wekelijks hun inkopen doen. "Op de Buurderij vind je verse, lokale en artisanale producten op één plaats terug", zegt Alain trots.

Lokale groentjes van Boeren & Buren

Boeren & Buren is een netwerk voor de rechtstreekse verkoop van producten van boeren aan buren. Via deze weg kan de boer zijn producten in alle vrijheid verkopen aan lokale consumentengroepen. De korte keten wordt versterkt, de banden tussen producent en consument aangehaald en het klimaat beschermd.

Als buur (koper) kan je eenvoudig inschrijven op de website van Buren & Boeren bij de dichtstbijzijnde buurderij. Eens ingeschreven, kan je de wekelijkse koopdag opzoeken van je buurderij en online een bestelling plaatsen. Op het wekelijkse moment waar buren en producenten elkaar ontmoeten, kan je jouw bestelling afhalen. Dat is steeds een gezellig samenzijn. 

Op de Buurderij vind je verse, lokale en artisanale producten op één plaats terug

De voordelen

Volgens Alain zijn er heel wat voordelen verbonden aan een buurderij: "Je vindt heel verse, lokale en artisanale producten op één plaats terug (dus geen heen-en-weer rijden meer tussen verschillende hoevewinkeltjes). De balans tussen de prijs en de kwaliteit is zeer goed. Door middel van de online geplaatste bestellingen, ben je op de hoogte van de beschikbare producten en sta je niet voor verrassingen. Op een vast tijdstip kan je je bestelling komen ophalen. Heel snel ontmoet je buurtbewoners en snel groeit er een mooi netwerk van buren uit." Alain is verantwoordelijke van de buurderijen geworden omdat hij enerzijds gelooft in de ontwikkeling van lokale landbouw en anderzijds een enorm verscheiden netwerk heeft opgebouwd.

Zelf een buurderij starten

Alain startte in juni 2015 de eerste buurderij op. "Als buurderij-verantwoordelijke sta je in voor de werving van nieuwe buren en de geplaatste bestellingen. Je helpt de producent om zijn producten te promoten en af te stemmen op de behoeften van de Buren." Alain vertelt dat je bij de opstart van een buurderij een 20-tal werkuren mag rekenen per week. Een buurderij die succesvol is en goed draait, vergt tijd en investering. "Je moet als buurderij-verantwoordelijke ook wel een digitaal beestje zijn want alle promotie en bestellingen gaan via internet. De sociale contacten die je opbouwt met de Boeren & Buren zijn natuurlijk een heel aangename drijfveer om steeds verder te groeien in je rol."

Hier enkele handige weetjes/tips voor het opstarten van een buurderij:

  1. Zorg bij de start voor genoeg buren. Hoe groter de groep bij de eerste proeverij, hoe groter en sneller het succes nadien.
  2. Vind een goed bereikbare locatie met parking. Kies ook een gemakkelijke dag en uur om de bestellingen te kunnen ophalen.
  3. Creëer zoveel mogelijk een marktsfeer.
  4. Klant is koning, ook op een Buurderij…
  5. En houd ten slotte het evenwicht tussen de verwachtingen van de producenten en buren in het oog.

 

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren door de getuigenissen op www.simplifylife.be en ontdek alles over delen, ruilen, repareren en upcycling. Een project in samenwerking met Vlaams-Brabant klimaatneutraal.