De Kringwinkel, dat zijn 147 tweedehandswinkels en 2 webshops in de sociale economie die zich verzameld hebben en samenwerken op vlak van communicatie en kwaliteit. Kringwinkels staan voor:
- Sociale tewerkstelling
Onze producten hebben een verhaal, onze mensen ook. De Kringwinkel biedt een job, een opleiding en een toekomstperspectief aan meer dan 5.650 mensen die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt.
- Aandacht voor het milieu
De Kringwinkel haalt herbruikbare goederen op en verkoopt ze weer. Hierdoor komen ze niet op de afvalberg terecht.
- Originele en betaalbare spullen
We willen ervoor zorgen dat iedereen, ook met een beperkt budget, kwaliteitsvolle goederen kan kopen. Voor basisproducten bewaken we dan ook steeds een basisprijs. Ons aanbod varieert elke dag.
2017 was een recordjaar op alle vlakken voor de 147 Kringwinkels in Vlaanderen. Er kwamen 4 winkels bij. Samen zamelden ze 78.500 ton (+7,7%) goederen in, waarvan bijna de helft (44% of 34.800 ton) een tweede leven kreeg door verkoop in De Kringwinkels. 6 miljoen klanten (+3%) kochten er elk gemiddeld 6,43 kg aan spullen. Dat komt neer op 5,34kg per Vlaming. Daarmee draaiden De Kringwinkels een recordomzet van 54,4 miljoen euro omzet (+6%).
Bezoek de Kringwinkels op 20 oktober
Zaterdag 20 oktober 2018 verwelkomen alle 5.650 medewerkers van De Kringwinkel jullie met open armen. Op de Dag van De Kringwinkel denken we natuurlijk ook aan jullie, onze klanten. In heel Vlaanderen zullen de Kringwinkels een resem aan activiteiten voorzien. Dit jaar laten we onze Kringmedewerkers aan het woord. Wat is hun verhaal? Wat betekent het voor hen om te werken bij De Kringwinkel? Maak al nu even kennis met enkele van onze Kringtalenten:
- Mark – werkvloerbegeleider en frontman van Belgian Asociality
- Redje – topacrobaat en enthousiaste vorkheftruckchauffeur
- Yéléna – naaiwonder bij De Kringwinkel Okazi in Hasselt
- Hussein – talenknobbel met een hart voor mensen
- Anita – vond een tweede thuis bij De Kringwinkel Antwerpen
Om de vooropgestelde milieudoelstelling van 7kg hergebruik per Vlaming tegen 2022 te halen, heeft De Kringwinkel 1.500 extra werknemers nodig
Kringwinkel biedt jobs voor iedereen
Ruim 80% van de Kringmedewerkers zijn mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk aan de bak komen. Meestal zijn het mensen met een ‘onaantrekkelijk CV’. Denk bijvoorbeeld aan mensen die al lang werkloos zijn, die een beperking hebben, ex-gedetineerden of erkende vluchtelingen. Bij de Kringwinkels vinden ze een stabiele werkomgeving en een goede basis om werkervaring op te doen. Daarenboven kunnen ze zich inzetten in een maatschappelijk uiterst relevante job.
Om de vooropgestelde milieudoelstelling van 7kg hergebruik per Vlaming tegen 2022 te halen, berekende De Kringwinkel dat er tegen dan 1.500 extra werknemers nodig zijn. “Er zitten zoveel mensen thuis die zinvol werk kunnen verrichten, onder andere in de sociale en circulaire economie. En De Kringwinkels hebben werk te over. De overheid – en bij uitbreiding de hele maatschappij – heeft er alleen maar bij te winnen als er meer mensen aan de slag gaan. Los van de milieuwinst door meer hergebruik, betekenen extra arbeidsplaatsen in de sociale sector minder werkloosheidsuitkeringen, meer mensen aan het werk en vooral veel talenten die ten volle benut worden,” aldus Tom Wouters.