De prijs voor een slimme thermostaat is zo’n € 150 à € 300. Wat is de meerwaarde van een slimme thermostaat ten opzichte van een ‘gewone’ huisthermostaat zoals we die allemaal kennen? Slimme thermostaten bieden gemak en comfort doordat ze jouw leefpatroon kunnen herkennen en op afstand bestuurbaar zijn. Het aantal functies waar een slimme thermostaat over beschikt verschilt per merk. Steeds meer slimme thermostaten zijn zelflerend, waarmee de verwarming compleet wordt aangepast op jouw leefpatroon. Hieronder worden een aantal functies uitgelegd om je een indruk te geven van het ‘slimme’ gedeelte van de thermostaat.
Zelflerend vermogen
Wanneer een slimme thermostaat beschikt over een zelflerende functie, dan past de thermostaat de temperatuur automatisch aan op basis van gegevens uit het verleden. Jouw leefpatroon wordt in de gaten gehouden waarop de verwarming zich aanpast. Zo kom je altijd in een lekker warm huis thuis zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de centrale verwarming in huis.
Weer monitoring
Slecht weer voorspeld voor volgende week? De functie weer monitoring zorgt ervoor dat de thermostaat in staat is om via Wi-Fi de weersvoorspelling op te halen. De temperatuur in huis wordt hier vervolgens op aangepast.
Aanwezigheidsdetectie
Is je smartphone voorzien van een gps functie? Dan is aanwezigheidsdetectie of geo-fencing een handige functie die ervoor zorgt dat de verwarming inschakeld wordt wanneer je in de buurt van je huis bent. Wanneer je weggaat van huis zal de slimme thermostaat er automatisch voor zorgen dat de verwarming een paar graden omlaag wordt gezet.
Tip: Wanneer deze functie je aanspreekt is het handig dat de telefoon van ieder gezinslid is voorzien van een gps functie. Anders zit er straks iemand thuis in de kou terwijl jij weg bent.
Bewegingsdetectie
Een slimme thermostaat is in staat om te herkennen of je in een ruimte aanwezig bent of niet. Wanneer de thermostaat geen beweging detecteert in een ruimte waar deze is geïnstalleerd, zal de verwarming automatisch worden uitgeschakeld. De thermostaat zal niet steeds aan en uit gaan wanneer je de ruimte in en uit loopt. De verwarming zal na ongeveer 20 minuten uitschakelen wanneer er geen beweging plaatsvindt.
Op afstand bestuurbaar
Om alle bovengenoemde eigenschappen maximaal tot hun recht te laten komen zijn slimme thermostaten op afstand bestuurbaar. Zo stel je gemakkelijk de gewenste temperatuur in vanaf je smartphone of tablet. Wanneer je bijvoorbeeld onverwachts naar huis gaat stel je via je telefoon in wanneer je het huis lekker warm wilt hebben.
Bespaart een slimme thermostaat energie?
Wanneer je een slimme thermostaat aanschaft, betekent dit niet direct dat je energierekening omlaag gaat. Je moet wel slim omgaan met de slimme thermostaat en het apparaat op de juiste manier instellen. Een slimme thermostaat geeft je meer inzicht in je verbruik en helpt je om energie te besparen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je aangeeft wanneer je huis verwarmd moet worden en wanneer niet. Een slimme thermostaat is dus een uitstekend hulpmiddel om je energieverbruik te beheersen.
Wil je het goed aanpakken en echt besparen op je energierekening? Dan combineer je een slimme thermostaat met een energiezuinige cv-ketel. Heb jij een cv-ketel van 10 jaar of ouder? Dan is het wellicht verstandig om de keuze voor een nieuwe cv-ketel te overwegen. Verwarmingsketels van tegenwoordig zijn een stuk zuiniger en verbruiken tot wel 25% minder energie.